Αρχική Infokids Υγεία Νέο υπερεμβόλιο ενάντια στη γρίπη Α

Νέο υπερεμβόλιο ενάντια στη γρίπη Α

Μια εξαιρετική εξέλιξη στο χώρο των εμβολιασμών ανακοινώθηκε από τους ειδικούς του ελβετικού εργαστηρίου Humabs BioMed SA, του επίσης ελβετικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Βιοιατρικής (IRB) και του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC). Πρόκειται για ένα «υπερόπλο» ενάντια στα πανδημικά στελέχη της γρίπης τύπου Α, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς φιλοδοξεί να εξουδετερώνει όλους τους 16 υπότυπους της αιμαγλουτινίνης της γρίπης τύπου Α. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε αντίσωμα F16.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου καθολικού πανδημικού εμβολίου.

Υπερόπλο στον πόλεμο των πανδημικών στελεχών

Η σπουδαία ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο δοκιμών σε μια ομάδα ατόμων που είτε είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης, είτε είχαν εμβολιαστεί εναντίον της. Μεταξύ αυτών υπήρξε και ένας εθελοντής του οποίου ο οργανισμός παρήγαγε φυσικά το συγκεκριμένο αντίσωμα.

Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση του F16 στο οργανισμό του εθελοντή ήταν χαμηλή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη δράση του και να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή πανίσχυρων εμβολίων.

Σε προκαταρκτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και νυφίτσες, η χορήγηση του αντισώματος F16 έδειξε να προστατεύει τα ζώα από τη μόλυνσή τους με διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης τα οποία τους χορηγήθηκαν σε δόσεις που κανονικά θα ήταν θανατηφόρες.

Νέα εμβόλια, νέες ελπίδες

«Αυτό που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στη μαζική παραγωγή του σούπερ αντισώματος και στη χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς» αναφέρει ο διευθυντής του IRB, Αντόνιο Λαντσαβέκια.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα στελέχη της γρίπης τύπου Α και παράλληλα να συμβάλλει στην πρόληψη νέων πιθανών πανδημιών. Μάλιστα εκτιμούμε ότι πέρα από την αντιμετώπιση των στελεχών που μεταδίδονται στον άνθρωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχή αντιμετώπιση και εκείνων που μεταδίδονται στα ζώα» καταλήγει ο ίδιος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.