Αρχική Νέα Νικολάκηηηη, όχι στα βαθιά!

Νικολάκηηηη, όχι στα βαθιά!

Ήλιος, θάλασσα, κολύμπι, χαρά για μικρούς και μεγάλους. Το τετράπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού. Αν μάλιστα τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες που αφορούν το παιδί και τη θάλασσα, τίποτα δεν θα σκιάσει τις διακοπές σας.

Είναι κρίμα, που σε έναν λαό θαλασσινό, όπως ο ελληνικός, οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο πνιγμός είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στα παιδιά. Βέβαια, με βάση τις έρευνες, αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά κολυμπούν χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους. Γεγονός που σας καθιστά υπεύθυνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών στη θάλασσα, αλλά δείχνει συγχρόνως ότι με λίγη παραπάνω προσοχή, τα προβλήματα θα εξαλειφθούν. Καθώς μπαίνουμε σε περίοδο προπαρασκευαστική των διακοπών, εμείς θα σας θυμίσουμε δυο τρία πράγματα που πρέπει συνέχεια να έχετε κατά νου όσο είστε με τα παιδιά κοντά σε θάλασσα ή σε πισίνα, ακόμη και σε ποτάμι ή λίμνη.

Πού να δώσετε προσοχή
• Γύρω στα 2,5 με 3 είναι μια καλή ηλικία για να πάρει το παιδί τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης είτε από εσάς είτε από κάποιον ειδικευμένο γυμναστή. Το σωστό ξεκίνημα είναι πολύ βασικό για να μπορεί με ασφάλεια να χαρεί τη θάλασσα στη μετέπειτα ζωή του.
• Αν δείτε ότι δεν το ενθουσιάζει στην αρχή η ιδέα του νερού, μην το πιέσετε. Καθίστε μαζί του κοντά στην παραλία μέχρι να εξοικειωθεί και μόνο του να θελήσει να μπει στο νερό.
• Μην τα αφήνετε μόνα τους στην ακτή ή και πιο μέσα. Να βρίσκεστε πάντα δίπλα τους όταν είναι στο νερό, ακόμη στα ρηχά.
• Μάθετέ τα να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, όπως να μην ξανοίγονται στα βαθιά μόνα τους, δεν υπάρχει λόγος να κάνουν επίδειξη δυνατοτήτων στη θάλασσα, γιατί κρύβει κινδύνους και παγίδες, να μην κάνουν βουτιές σε θάλασσες που επισκέπτεστε πρώτη φορά, να μην κρατούν την ανάσα τους για πολλή ώρα μέσα στο νερό, να μην κάνουν πατητές, ιδίως με το ζόρι, σε παιδιά που δεν θέλουν, να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.
• Αυτό που συνήθως παραπλανά τους γονείς είναι ότι υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών στο κολύμπι, χαλαρώνουν και μειώνουν την επίβλεψη. Αποτέλεσμα τα ατυχήματα στο νερό, κράμπες ή και τσιμπήματα από ψάρια ή μαλάκια.
• Εξηγήστε τους ότι το κολύμπι σε παραλίες με σκάφη, ψαράδες, μεγάλα κύματα ή δυνατά ρεύματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
• Ακόμη και όταν τα παιδιά φορούν σωσίβιο, δεν σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν την επιτήρηση. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ως σωσίβια φουσκωτά στρώματα, σαμπρέλες, ή φουσκωτά παιχνίδια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφουσκώσουν ή να τους φύγουν.
• Εάν η πισίνα έχει κάλυμμα, απομακρύνετέ το τελείως πριν κολυμπήσουν τα παιδιά. Επιπλέον, εξηγήστε τους να μην περπατούν πάνω σε αυτό, επειδή μπορεί να έχει μαζευτεί νερό, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο.
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται πάνω σε βάρκα πρέπει πάντα να φοράει σωσίβιο. Το σωσίβιο εφαρμόζει σωστά, αν, αφότου έχει προσδεθεί καλά στο σώμα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί αν το τραβήξετε πάνω από το κεφάλι.
• Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών υπάρχουν σωσίβια με φουσκωτό κολάρο, το οποίο θα κρατά το κεφάλι σε όρθια θέση και το πρόσωπο έξω από το νερό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
• Εάν στην πίσω αυλή του σπιτιού έχετε πισίνα, θα πρέπει να είναι περιφραγμένη και από τις τέσσερις πλευρές.
• Όταν τα μικρά παιδιά παίζουν ή βρίσκονται κοντά σε λιμνούλες με ψαράκια, χαντάκια, πηγές, κουβάδες με νερό, μη μένετε ξέγνοιαστοι. Ακόμα και τότε, πάντα με τρόπο, να επιτηρείτε τα παιδιά.

Info
Σημεία με ναυαγοσώστες στην Αττική

Όλες οι οργανωμένες παραλίες
Παραλία Μπρεξίζας στη Νέα Μάκρη, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.
Πόρτο Ράφτη (Αυλάκι)
Waterpark Ωρωπός
Αστέρια Γλυφάδας
Πλάζ Βάρκιζας


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.