Αρχική Περιβάλλον Οδηγίες προς ναυτιλλομένους!: Εγχειρίδιο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και θαλάσσιων θηλαστικών

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους!: Εγχειρίδιο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και θαλάσσιων θηλαστικών


Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δούμε μεσογειακή φώκια εν πλω ή στις παραλίες; Με ποιόν τρόπο μπορούν οι φωτογραφίες μας να βοηθήσουν την επιστημονική έρευνα; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε εν πλω για να προστατέψουμε αλλά και να θαυμάσουμε, με ασφάλεια, δελφίνια ή άλλα θηλαστικά που ενδεχομένως συναντήσουμε; Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε αν δούμε ζωντανό ή νεκρό θαλάσσιο θηλαστικό;

Η ενημερωτική και συμμετοχική εκστρατεία «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» δημιούργησε ένα πολύ απλό και εύχρηστο εργαλείο για πολιτεία και πολίτες με οδηγίες συμπεριφοράς, σε περίπτωση συνάντησης με θαλάσσια θηλαστικά. Τα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι επιθετικά από τη φύση τους, οφείλουμε όμως να θυμόμαστε ότι πρόκειται για άγρια ζώα, τα οποία ενδέχεται να τρομάξουν ή και να στρεσαριστούν από ενδεχόμενη συνάντησή τους με τον άνθρωπο. Για αυτό επιβάλλεται, τόσο για τη δική μας όσο και τη δική τους ασφάλεια, να έχουμε το αντίστοιχο… savoir vivre. Το σημαντικό είναι να μην πανικοβληθούμε, να κρατήσουμε αποστάσεις από τα ζώα και να μην επιχειρήσουμε να κολυμπήσουμε μαζί τους. Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για το θηλαστικό, μπορεί να βρει στον επισυναπτόμενο οδηγό τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας, αναλόγως αν πρόκειται για φώκια ή κητώδες.

Το «εγχειρίδιο» της εκστρατείας «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» που υλοποιούν το WWF Ελλάς και η MΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος, όντας στη διάθεση των στελεχών του ανά την Ελλάδα. Το Λιμενικό Σώμα άλλωστε, είναι το κατεξοχήν αρμόδιο σώμα που έρχεται σε άμεση επαφή με τα θαλάσσια θηλαστικά.

Το πρόγραμμα Θάλασσα υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.