Αρχική Νέα Οικολογικές συμβουλές για να πλένουμε τα ρούχα και τα πιάτα μας

Οικολογικές συμβουλές για να πλένουμε τα ρούχα και τα πιάτα μας


Για το πλύσιμο των ρούχων…

1. Μειώστε τη θερμοκρασία πλύσης. Γυρίστε στους 40 βαθμούς και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα όπως στους 60° C. Με χαμηλότερη θερμοκρασία, μπορείτε να πλύνετε διαφορετικά είδη υφασμάτων μαζί, ενώ μπορείτε να γεμίσετε περισσότερο τον κάδο.

2. Πάντα να γεμίζετε το πλυντήριο. Τα σύγχρονα πλυντήρια ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το βάρος των ρούχων αλλά η κατανάλωση ενέργειας, νερού και χρόνου που απαιτείται θα είναι παρ’ όλα αυτά χαμηλότερη ανά κιλό ρούχων εάν ο κάδος είναι γεμάτος. Αλλά προσέξτε να μην παραφορτώσετε το πλυντήριο γιατί σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο τα ρούχα σας δεν θα είναι καθαρά αλλά και θα χρειαστεί να καταναλώσετε ενέργεια και νερό για να τα ξαναπλύνετε.

3. Τα σύντομα προγράμματα σημαίνουν περισσότερο νερό, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο νερό ανά κιλό ρούχων για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συγκριτικά με τα μεγαλύτερης διάρκειας. Συνήθως, αυτά τα προγράμματα δεν επιτρέπουν την πλύση με γεμάτο πλυντήριο.

4. Χρησιμοποιήστε τα προγράμματα για βαμβακερά. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλα προγράμματα ενώ χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια ανά κιλό ρούχων.

5. Αποφύγετε το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ρούχα αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι απαραίτητο.

6. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Αναζητήστε πλυντήρια με σύστημα Direct Spray που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού έως και 50%. Επίσης αναζητήστε το σύστημα καθυστέρησης έναρξης που αποφεύγει τη λειτουργία στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος.

7. Επιλέξτε στεγνωτήριο ρούχων με αντλία θερμότητας. Καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα (συμπεριλαμβανομένων και νέων συσκευών ενεργειακής κλάσης C)

8. Επιλέξτε ένα στεγνωτήριο που διαθέτει πυκνωτή αντί εξαεριστήρα . Ένα στεγνωτήριο με εξαεριστήρα μπορεί να φαίνεται ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα, η συνολική ενέργεια είναι περισσότερη, ανεξαρτήτως της ενεργειακής ετικέτας της συσκευής.

Για το πλύσιμο των πιάτων…

1. Να γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων σας. Όσο πιο γεμάτο είναι το πλυντήριο πιάτων, τόσο λιγότερες φορές το χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ακόμα μικρότερη κατανάλωση σε νερό, ρεύμα και απορρυπαντικά. Ωστόσο, το πλυντήριο πιάτων δε χρειάζεται ποτέ πάνω από 12-14 λίτρα, νερό που δεν αρκεί για να πλύνετε στο χέρι ούτε λίγα πιάτα. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και ένα μισογεμάτο πλυντήριο πιάτων, είναι καλύτερο από ένα γεμάτο νεροχύτη.

2. Μην κάνετε πρόπλυση στα πιάτα σας. Μερικοί κάνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Φροντίστε, όμως, να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στο πλυντήριο.

3. Μη στοιβάζετε. Μη βάζετε τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα το ένα πάνω στο άλλο και φροντίστε τα κοίλα αντικείμενα να τοποθετούνται με το άνοιγμα προς τα κάτω.

4. Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ρεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος «Εξοικονόμηση Νερού και Ρεύματος» της Διεθνούς Ένωσης Σαπώνων, Απορρυπαντικών και Προϊόντων συντήρησης (A.I.S.E.), 388.000 τόνοι εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν τα μισά από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά επέλεγαν προγράμματα χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

5. Ελέγξτε τον βαθμό σκληρότητας του νερού της περιοχής σας. Με βάση αυτόν, ρυθμίστε ανάλογα το πλυντήριό σας.

6. Μη χρησιμοποιείτε υπερβολική δόση απορρυπαντικού. Χρησιμοποιώντας περισσότερο απορρυπαντικό, δεν καθαρίζετε καλύτερα τα πιάτα. Αντίθετα, η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού απειλεί με υποβάθμιση την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την ζωή των φυτών και των ζώων.

7. Μην κοιτάζετε. Αποφύγετε το άνοιγμα της πόρτας, ενώ το πλυντήριο πιάτων βρίσκεται σε λειτουργία.

8. Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων. Φροντίστε, όμως, να βάλετε το φίλτρο πάλι στη θέση του σωστά. Μη βάζετε το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργία χωρίς φίλτρο.

9. Εξοικονομήστε ρεύμα και χρόνο. Τα πλυντήρια πιάτων δεν καταναλώνουν μόνο λιγότερο νερό από το μέσο όρο του πλυσίματος στο χέρι. Εξοικονομούν και 0,05kWh ανά άτομο και ημέρα. Αυτό σημαίνει 19,7% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και χαμηλότερες εκπομπές CO2. Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, εξοικονομείτε μέχρι και 300 ώρες το χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 12 επιπλέον ημέρες που μπορείτε να αφιερώσετε σε πιο σημαντικά πράγματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.