Αρχική Νέα Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη μέχρι τέλη Αυγούστου

Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη μέχρι τέλη Αυγούστου

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, συνεχίζοντας την περιοδεία τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το κοινό και τους επισκέπτες της Κρήτης. Στην έκθεση αυτή θα δείτε το μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ μαζί με το μικρότερο, τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερους δεινόσαυρους, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυρους που θα μάθαιναν να πετούν, ιχθυόσαυρους, διαδραστικά εκθέματα, 3-D απεικονίσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο.

Τι μπορείτε να δείτε…

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρείς θεματικές και χωρικές ενότητες μέσα στον εκθεσιακό χώρο του ΜΦΙΚ. Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος με θεματικό αντικείμενο «εξέλιξη και δεινόσαυροι» βρίσκεται στο διάδρομο του επίπεδου 0 (υποδοχή). Στο χώρο αυτό παρουσιάζεται η εξέλιξη των δεινοσαύρων από τους πρώιμους μικροσκοπικούς και σαρκοφάγους δεινόσαυρους Eoraptor lunensis, μέχρι την εξέλιξη τους στα πρώτα πτηνά της Κρητιδικής περιόδου, που επέζησαν της μεγάλης μαζικής εξαφάνισης ειδών που έλαβε χώρα πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ανάμεσα στα άλλα μια αναπαράσταση ανασκαφής ενός πλήρους σκελετού σαρκοφάγου δεινόσαυρου, μοντέλα και φυσικές ανασυνθέσεις που αναδεικνύουν φυσικά και ανατομικά χαρακτηριστικά τους, την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus, πλήρεις σκελετοί των δύο βασικών ομάδων των δεινοσαύρων, των ορνιθόποδων και σαυρόποδων, τον πρόγονο των πτηνών Buitreraptor gonzalezorum, καθώς και παρουσίαση όλων των θεωριών για την εξαφάνιση τους.

Οι δύο επόμενες ενότητες αναπτύσσονται στο επίπεδο -2 του Μουσείου. Στην κεντρική αίθουσα, δίπλα στη σεισμική τράπεζα και το δεινοθήριο, φιλοξενούνται οι «Γίγαντες της Παταγονίας», τέσσερις μεγάλοι σκελετοί με τους Giganotosaurus carolinii, το δεύτερο μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο (και αρκετά μεγαλύτερο από τον Τυρανόσαυρο Ρεξ) που έζησε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο Rebbachisaurus tessonei με μήκος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα, ο σκελετός του οποίου αποτελεί το πιστό αντίγραφο του πρώτου πλήρους σκελετού του είδους που περιγράφηκε, τον κερασφόρο σαρκοφάγο Carnotaurus sastrei, τον Megaraptor namunhuaiquii με το μεγαλύτερο νύχι που υπήρξε ποτέ, καθώς και ένα πλήρη σκελετό ιχθυόσαυρου.

Στο ίδιο επίπεδο και στο διπλανό διάδρομο έχει δημιουργηθεί η «dinopedia» ένας χώρος με διαδραστικά εκθέματα και δραστηριότητες για τα παιδία. Μοντέλα, παζλ, εικονική ανασκαφή, ηλεκτρονικά παιγνίδια, φώτο-στούντιο, δυνατότητες ζωγραφικής, μοντέλα για άτομα με προβλήματα όρασης, 3-D αναπαραστάσεις και βίντεο, προσφέρουν στα μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν βασικά χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων, του τρόπου ζωής τους και το βιολογικό τους κύκλο.

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 έως 20:00

Σάββατο-Κυριακή: 10:00 έως 21:00

Κρατήσεις

Για κρατήσεις στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου: Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 2810 393630 – 2810 282740 (κ. Χατζηνικολάκη Άννα)

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.dinosincrete.gr

Το εισιτήριο για τους δεινόσαυρους της Παταγονίας και την υπόλοιπη έκθεση είναι 8 € για τους ενήλικες και 5 € τα παιδιά. Για ομαδικές επισκέψεις και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υποδοχή στο 2810 393630 και 2810 393630

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης,
Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (κόλπος Δερματά – Λιμάνι Ηρακλείου) Ηράκλειο Κρήτη

Δείτε το βίντεο της έκθεσης:


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.