Αρχική Uncategorized Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, συνεχίζοντας την περιοδεία τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται από τη Νάπολη της Ιταλίας, για να συναρπάσουν το κοινό και τους επισκέπτες της Κρήτης. Η έκθεση αποτελείται από 25 δεινόσαυρους ποικίλων διαστάσεων, από τους πιο μικροσκοπικούς έως τους γιγάντιους, από τους παλαιότερους έως τους νεότερους, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυρους που θα μάθαιναν να πετούν, ιχθυόσαυρους, διαδραστικά εκθέματα και 3-D απεικονίσεις. Οι δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε έκταση πάνω από 800m², θα διαρκέσει από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, την εταιρία Grupo Cultural SRL Αργεντινής, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους Φίλους του Μουσείου .H ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση θα αναπτύσσεται σε τρείς θεματικές και χωρικές ενότητες.

Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος με θεματικό αντικείμενο «εξέλιξη και δεινόσαυροι» βρίσκεται στο διάδρομο του επίπεδου 0. Στο χώρο αυτό παρουσιάζεται η εξέλιξη των δεινοσαύρων από τους πρώιμους μικροσκοπικούς και σαρκοφάγους δεινόσαυρους Eoraptor lunensis, μέχρι την εξέλιξη τους στα πρώτα πτηνά της Κρητιδικής περιόδου, που επέζησαν της μεγάλης μαζικής εξαφάνισης ειδών που έλαβε χώρα πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ανάμεσα στα άλλα μια αναπαράσταση ανασκαφής ενός πλήρους σκελετού σαρκοφάγου δεινόσαυρου, μοντέλα και φυσικές ανασυνθέσεις που αναδεικνύουν φυσικά και ανατομικά χαρακτηριστικά τους, την πληρέστερη φωλιά του «Σαυροποντικού» Mussaurus patagonicus, πλήρεις σκελετοί των δύο βασικών ομάδων των δεινοσαύρων, των ορνιθόποδων και σαυρόποδων, τον πρόγονο των πτηνών Buitreraptor gonzalezorum, καθώς και παρουσίαση όλων των θεωριών για την εξαφάνιση τους.

Οι δύο επόμενες ενότητες αναπτύσσονται στο επίπεδο -2 του Μουσείου. Στην κεντρική αίθουσα, δίπλα στη σεισμική τράπεζα και το δεινοθήριο, φιλοξενούνται οι «Γίγαντες της Παταγονίας», τέσσερις μεγάλοι σκελετοί με τους Giganotosaurus carolinii, το δεύτερο μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο (και αρκετά μεγαλύτερο από τον Τυρανόσαυρο Ρεξ) που έζησε ποτέ, τον πελώριο φυτοφάγο Rebbachisaurus tessonei με μήκος που ξεπερνούσε τα 18 μέτρα, ο σκελετός του οποίου αποτελεί το πιστό αντίγραφο του πρώτου πλήρους σκελετού του είδους που περιγράφηκε, τον κερασφόρο σαρκοφάγο Carnotaurus sastrei, τον Megaraptor namunhuaiquii με το μεγαλύτερο νύχι που υπήρξε ποτέ, καθώς και ένα πλήρη σκελετό ιχθυόσαυρου.

Στο ίδιο επίπεδο και στο διπλανό διάδρομο έχει δημιουργηθεί η «dinopedia» ένας χώρος με διαδραστικά εκθέματα και δραστηριότητες για τα παιδία. Μοντέλα, παζλ, εικονική ανασκαφή, ηλεκτρονικά παιγνίδια, φώτο-στούντιο, δυνατότητες ζωγραφικής, μοντέλα για άτομα με προβλήματα όρασης, 3-D αναπαραστάσεις και βίντεο, προσφέρουν στα μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν βασικά χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων, του τρόπου ζωής τους και το βιολογικό τους κύκλο.

Το εισιτήριο για τους δεινόσαυρους της Παταγονίας και την υπόλοιπη έκθεση είναι 8 € για τους ενήλικες και 5 € τα παιδιά. Για ομαδικές επισκέψεις και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υποδοχή στο 2810 393630.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης,
Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου, Παλιά Ηλεκτρική Ηρακλείου,


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.