Αρχική Νέα Οι επιστήμονες λένε "αφήστε τα μωρά να κλαίνε"!

Οι επιστήμονες λένε "αφήστε τα μωρά να κλαίνε"!

Σε αντίθεση με τη στάση που τηρούν πολλοί γονείς, οι οποίοι σπεύδουν να ηρεμήσουν το μωρό τους όταν κλαίει, έρχεται νέα έρευνα, που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο για Παιδιά Μέρντοχ, το οποίο βρίσκεται στη Μελβούρνης της Αυστραλίας (Murdoch Children's Research Centre), να θέσει νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου είναι ακίνδυνο να αφήνει κανείς τα άνω των έξι μηνών μωρά να κλαίνε μέχρι και 20 λεπτά, πριν να κοιμηθούν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες το κλάμα τους εξασφαλίζει και καλύτερο ύπνο!
Όπως συμβουλεύουν τους γονείς οι ερευνητές του Κέντρου, «η ιδέα είναι να μάθετε στο μωρό σας να κοιμάται μόνο του, χωρίς κούνημα στα χέρια ή μπιμπερό».
Πάντως οι απόψεις των ειδικών διίστανται για το αν είναι τελικά ασφαλές οι γονείς να αφήνουν ένα μωρό να κλάψει πριν κοιμηθεί.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί πράγματι κλαίγοντας να κοιμηθεί οποιοδήποτε μωρό, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος το μωρό μεγαλώνοντας να γίνει νευρικό, να φοβάται να μείνει μόνο του και ακόμη να μην εμπιστεύεται τους γονείς του.
Όπως αναφέρει επίσης, η «Ένωση για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών» της Αυστραλίας (Australian Association for Infant Mental Health), το «κλάμα πριν από τον ύπνο, δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα μωρά για την ψυχική τους υγεία»...

Οι επιστήμονες στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα κάποιες φορές φάσκουν και αντιφάσκουν ως προς τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Γι’ αυτό και εμείς απευθυνθήκαμε στην παιδοψυχολόγο Σελίνα Μητσάκου να μας υποδείξει με ποιο τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε ύπνο γλυκό και ήρεμο για τα μωρά μας.

Συμβουλές για ήρεμο Ύπνο

* Οι ειδικοί τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι συμφωνούν όλοι μεταξύ τους. Υιοθετήστε για το μωρό σας μια ρουτίνα πριν τον ύπνο. Δηλαδή, όταν φτάσει η ώρα που έχετε θέσει ως ορόσημο για τη βραδινή κατάκλιση, ξεκινήστε με ένα μπάνιο σε σωστή θερμοκρασία που θα χαλαρώσει το μωρό. Αφιερώστε χρόνο σε αυτή τη μικρή τελετουργία, βάλτε πλαστικά παιχνιδάκια και αφήστε το μωρό να παίξει και να χαλαρώσει.
* Μετά το μπανάκι του και καθώς το σκουπίζετε, κάντε του ένα μασάζ με παιδικό λαδάκι τραγουδώντας του συγχρόνως.
* Όσο ευχάριστες κι αν είναι και για τους δύο αυτές οι στιγμές, μη μακρηγορείτε, γιατί μπορεί να ξαγρυπνήσει. Σε λίγο λοιπόν ταϊστε το, αλλάξτε το και είναι έτοιμο για το κρεβατάκι του.
* Αν συνηθίζετε να το κοιμίζετε πλάι σας, να είστε και εσείς το ίδιο χαλαροί και φυσικά δεν πρέπει να υπάρχουν πηγές θορύβου και δυνατού φωτισμού μέσα στο δωμάτιο.
* Συνήθως τα παιδιά κλαίνε μέσα τη νύχτα, είτε γιατί πεινούν είτε γιατί πονούν είτε γιατί τα ενοχλεί η βρεγμένη πάνα. Όσο είναι πολύ μωράκι, πρέπει να ανταποκρίνεστε στα καλέσματα. Μεγαλώνοντας όμως μπορείτε να το εκπαιδεύετε προκειμένου να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα και γενικά καλό είναι να το μάθετε να ακολουθεί σε ένα γενικό πλαίσιο το δικό σας ωράριο ησυχίας. Εάν χρειαστεί να καλύψετε κάποια από τις ανάγκες του, κάντε το ήσυχα, χωρίς να ανάψετε φως στο δωμάτιο. Πάντα όμως μια καλή λύση είναι όταν κλαίει να πάτε κοντά του, να το χαϊδέψετε και να το νανουρίσετε ξανά. Συνήθως μετά από αυτό, ηρεμούν.
* Επίσης, δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις. Στο πλάι με πετσέτες που έχετε τυλίξει σε κύλινδρο, ώστε να σταθεροποιήσετε το κορμάκι του, έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δείτε το μωρό σας σα κοιμάται καλά.
* Αν το μωρό επαναλαμβάνει το κλάμα κάθε βράδυ, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.