Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Οι χρυσές επιδόσεις των ζώων που ξεπερνούν με άνεση των Ολυμπιονικών!

Οι χρυσές επιδόσεις των ζώων που ξεπερνούν με άνεση των Ολυμπιονικών!

Παρά τις εξαντλητικές προπονήσεις, την επιστήμη και την τεχνολογία που φτιάχνουν υπερανθρώπους, όυτε ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Γιουσέιν Μπολτ, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με ένα τσιτάχ. Όσο κι αν, χρόνο με το χρόνο, οι άνθρωποι αυξάνουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα ζώα εξακολουθούν να υπερέχουν σε ταχύτητα, δύναμη και αντοχή.

Ο ερευνητής Κρεγκ Σαρπ του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο βρετανικό κτηνιατρικό περιοδικό "Veterinary Record", έκανε μία σύνοψη των αθλητικών επιδόσεων ορισμένων ζώων και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν με μέγιστη ταχύτητα 37,6 χιλιόμετρα την ώρα ή 10,4 μέτρα το δευτερόλεπτο, όχι πολύ πιο γρήγορα από μία δρομάδα καμήλα που φθάνει 35,3 χιλιόμετρα χλμ/ώρα ή 9,8 μέτρα/δευτερόλεπτο. Όμως το τσιτάχ έχει περίπου διπλάσια ταχύτητα από τους πιο γρήγορους σπρίντερ του πλανήτη, πιάνοντας 104 χιλιόμετρα την ώρα ή 29 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο Μπολτ έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, αλλά ένα τσιτάχ σε 5,8 δευτερόλεπτα. Ο ίδιος αθλητής έχει τρέξει τα 200 μέτρα σε 19,19 δευτερόλεπτα, αλλά το τσιτάχ σε 6,9 δευτερόλεπτα.

Μια χαρά τα καταφέρνει κι ένα είδος αντιλόπης με 89 χλμ/ώρα ή 24,6 μέτρα/δευτερόλεπτο. Άλλα πολύ γρήγορα ζώα -και πολύ ανώτερα από τον άνθρωπο- είναι τα άλογα κούρσας που φθάνουν τα 88 χλμ/ώρα, τα λαγόσκυλα με 69 χλμ/ώρα και η βορειοαφρικανική στρουθοκάμηλος που με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα (18 μέτρα το δευτερόλεπτο) είναι το πιο γρήγορο πουλί-δρομέας στον κόσμο.

Ο Μάικλ Τζόνσον έχει τρέξει τα 400 μέτρα σε 43,18 δευτερόλεπτα έναντι 19,2 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας και 21,4 δευτερολέπτων ενός λαγόσκυλου. Ο Ντέιβιντ Ρουσίντα έχει τρέξει τα 800 μέτρα σε ένα λεπτό και 41 δευτερόλεπτα έναντι 33 δευτερολέπτων για την αντιλόπη και 49,2 για το λαγόσκυλο στην ίδια απόσταση.

Φυσικά, όταν πετάνε, τα πουλιά πιάνουν πολύ πιο εντυπωσιακές ταχύτητες, όπως ο πετρίτης (είδος γερακιού) που φθάνει τα 259 χιλιόμετρα την ώρα. Καθόλου άσχημα δεν τα πάνε οι πάπιες και οι χήνες, όταν πετάνε, που με 103 χλμ/ώρα είναι τόσο γρήγορες, όσο η τσίτα στο έδαφος.

Στη θάλασσα, το ιστιόψαρο θεωρείται το πιο γρήγορο ψάρι, αφού μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα έως 108 χλμ. την ώρα ή 30 μέτρα το δευτερόλεπτο, αδιανόητη για τα «αστέρια» των Ολυμπιακών πισινών.

Στο πεδίο της δύναμης, ο αφρικανικός ελέφαντας είναι σε θέση να υψώσει 300 κιλά με την προβοσκίδα του και να μεταφέρει 820 κιλά. Μία γκρίζα αρκούδα μπορεί να σηκώσει έως 455 κιλά και ένας γορίλας 900 κιλά, βάρη που ούτε στον ύπνο τους δεν σηκώνουν οι πιο θηριώδεις αρσιβαρίστες.

Οι άνθρωποι δεν τα πάνε άσχημα στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων όπως ο Μαραθώνιος. Όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις καμήλες που είναι ικανές να προχωράνε με ταχύτητα 16 χλμ. την ώρα επί 18 συνεχόμενες ώρες, ενώ οι σιβηριανοί σκύλοι «χάσκι», που έκαναν νέο ρεκόρ το 2011, έτρεχαν συνεχόμενα επί οκτώ μέρες, 19 ώρες και 47 λεπτά! Ο Πάτρικ Μακάου Μουσιόκι έχει τρέξει τον Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα έναντι 1 ώρας 18 λεπτών και 29 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας.

Στο άλμα εις μήκος ο Μάικ Πάουελ έχει πηδήξει 8,95 μέτρα, αλλά ένα κόκκινο καγκουρό έχει κάνει άλμα 12,8 μέτρων. Στο άλμα εις ύψος ο Σοτομαγιόρ έχει πηδήξει 2,45 μέτρα, αλλά το ίδιο ζώο φθάνει τα 3,1 μέτρα. Για να μην αναφέρουμε ορισμένα είδη ψαριών που είναι ικανά να πηδήξουν μέχρι και τέσσερα μέτρα έξω από το νερό.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.