Αρχική Νέα Οι 21οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Αθλήματά τους

Οι 21οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Αθλήματά τους

Τα περισσότερα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στερούνται θεαματικότητας σε σύγκριση με αυτά που παρακολουθούμε στους Θερινούς Ολυμπιακούς. Με την ευκαιρία της έναρξης των Αγώνων του Βανκούβερ, ας δούμε μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία γι’ αυτά τα ξεχωριστά αθλήματα.

Δίαθλο
Το δίαθλο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως τακτική επιβίωσης παρά αγώνισμα. Οι βόρειοι Ευρωπαίοι έκαναν σκι για να βρουν το φαγητό τους και αργότερα έκαναν σκι με όπλα, για να υπερασπιστούν τις πατρίδες τους. Από εκεί προέρχεται και το όνομα του αγωνίσματος που αποτελείται από την ένωση δύο αγωνισμάτων: το σκι ανωμάλου δρόμου και τη σκοποβολή με τουφέκι. Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: Ατομικό, σπριντ, pursuit, σκυταλοδρομία και mass start.

Μπόμπσλεϊ (Bobsleigh)
Το μπόμπσλεϊ δημιουργήθηκε στην ελβετική πόλη του Σεντ Μόριτζ προς το τέλος 1800 και στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 1884 ο νικητής πήρε ως έπαθλο ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Το άθλημα πήρε το όνομά του το 1892, όταν δημιουργήθηκε ένα νέο έλκηθρο φτιαγμένο από μέταλλο. Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε αεροδυναμικά για να αποκτήσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αγωνισμάτων: Το διπλό και το τετραπλό ανδρών και το διπλό γυναικών.

Καλλιτεχνικό πατινάζ
Ο αμερικανός Τζάκσον Χέινς θεωρείται… πατέρας του αθλήματος. Στην αρχή είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών και στη συνέχεια μπήκε στο πρόγραμμα των Χειμερινών, το 1924. Υπάρχουν τρία είδη, Ατομικό ανδρών και γυναικών, ζευγάρια και χορός στον πάγο. Όλα εκτελούνται με τη συνοδεία μουσικής.

Κέρλινγκ
Το κέρλινγκ έχει τις ρίζες του στη Σκοτία, καθώς οι πρώτοι αγώνες έγιναν πριν από 500 χρόνια με πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι από το βυθό των ποταμών. Υπάρχουν δύο ομάδες, που αποτελούνται από τέσσερις παίκτες και οι οποίοι προσπαθούν σε μια πίστα πάγου να στείλουν, με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, όσο γίνεται πιο κοντά στο κέντρο ομόκεντρων κύκλων τις ειδικά διαμορφωμένες πέτρες, οι οποίες ζυγίζουν 19,1 κιλά η κάθε μία.

Nordic Combined
Είναι συνδυασμός τριών αθλημάτων, του άλματος με σκι, του κρος κάουντρι, και του σπριντ. Το άθλημα έχει προέλευση από τη Βόρεια Ευρώπη. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: 1) το ατομικό σε μικρό λόφο (90μ.) - στη συνέχεια διανύουν ανώμαλο δρόμο (cross country) 10 χλμ., 2) το ατομικό σε μεγάλο λόφο (120 μ.), όπου ισχύουν τα ίδια με πριν, με μόνη διαφορά το ύψος του λόφου 3) Ομαδικό, όπου κάθε ομάδα αποτελείται από 4 σκιέρ και κάθε αθλητής κάνει δύο άλματα από μικρό λόφο (90μ.) και στη συνέχεια κάνουν σκυταλοδρομία 4 Χ 5 χλμ.

Πατινάζ, Short track
Πρόκειται για αγώνες πατινάζ που διεξάγονται σε μια ωοειδή πίστα. Οι αθλητές που συμμετέχουν τρέχουν σε σε γύρους των τεσσάρων και έξι αθλητών και οι δύο πρώτοι από κάθε γύρο, μέχρι να μείνουν 4 αθλητές για τον τελικό.

Χόκεϊ
Η λέξη χόκεϊ προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη "hocquet", που σημαίνει "το ραβδί". Το χόκεϊ επί πάγου συμπεριλήφθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ωστόσο μπήκε σαν χειμερινό άθλημα στο Σαμονί το 1924. Θα διαγωνιστούν στο Βανκούβερ 12 αντρικές ομάδες και 8 γυναικείες. Παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο παγοδρόμιο με δύο εστίες, από δύο ομάδες αποτελούμενες από 6 παίκτες, οι οποίες προσπαθούν να παραβιάσουν η μια την εστία της άλλης με έναν σκληρό μαύρο λαστιχένιο δίσκο που τον καθοδηγούν οι παίκτες με τη βοήθεια ενός ειδικού μπαστουνιού.

Σκέλετον

Είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, όπου ο αθλητής χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο επίπεδο έλκηθρο κατασκευασμένο από μέταλλο. Ακουμπάει μπρούμυτα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες πάνω στον πάγο. Tο άθλημα αυτό πήρε το όνομά του το 1892 όταν εισήχθη ένα έλκηθρο κατασκευασμένο από μέταλλο και οι θεατές θεώρησαν ότι έμοιαζε με σκελετό.

Λουντζ
Στο luge (η γαλλική λέξη για το έλκηθρο), οι δρομείς κάθονται στο έλκηθρο και τραβώντας τις σταθερές λαβές στον πάγο, επιτυγχάνουν γρήγορη εκκίνηση. Πόδια, κεφάλι και σώμα είναι όσο το δυνατόν σε ευθεία για να πετύχουν οι αθλητές τη μέγιστη αεροδυναμική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες στο Luge αγγίζουν τα 140 χλμ./ώρα χάρη στον αεροδυναμικό εξοπλισμό και τους ειδικά διαμορφωμένους παγωμένους διαδρόμους.

Πατινάζ ταχύτητας
Το πατινάζ ταχύτητας (Speed Skating) έχει τις ρίζες του στην Ολλανδία από τον 13ο αιώνα την εποχή που τα σιδερένια πατίνια πάνω σε ξύλινες σόλες χρησίμευαν σαν μέσο μεταφοράς. Οι αθλητές μπορούν να σημειώσουν ταχύτητες πάνω στον πάγο που αγγίζουν τα 60 χλμ. Οι αγώνες διεξάγονται σε πίστες σχήματος οβάλ και οι αποστάσεις που τρέχουν οι αθλητές είναι οι εξής: 500 μ., 1.000 μ., 1500μ., 5.000 μ., τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, 3.000 μ. για τις γυναίκες, 10.000 μ. για τους άνδρες και ομαδική καταδίωξη για άνδρες και για γυναίκες.

Σνόουμπορντ
Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του σαν χειμερινό ολυμπιακό άθλημα στο Ναγκάνο το 1998. Τρία είδη περιλαμβάνονται σε αυτό το σπορ που έχει…. κλέψει καρδιές κυρίως στις ΗΠΑ: Half Pipe, Snowboard Cross (που εισήχθη για πρώτη φορά στους προηγούμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τορίνο το 2006) και παράλληλη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση.Οι αθλητές κρίνονται βάσει του ύψους και του στυλ του κάθε ακροβατικού που πραγματοποιούν στον αέρα.

Αλπικό σκι
Το αλπικό σκι είναι συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης. Ο βαθμός δυσκολίας του αγωνίσματος που χωρίζεται σε 5 κατηγορίες είναι εξαιρετικά υψηλός, αφού οι σκιέρ αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες στο αλπικό σκι όπου καθεμία έχει διαφορετική τεχνική και εξοπλισμό: 1) Τεχνική κατάβαση (slalom), 2) Γιγαντιαία κατάβαση (giant slalom), 3) Σούπερ γιγαντιαία κατάβαση (Super G), 4) Ελευθέρα κατάβαση (Downhill) και 5) Αλπικό σύνθετο (Super combined) το οποίο είναι συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης.

Άλματα σκι
Είναι ένα αγώνισμα… απαιτήσεων, καθώς οι σκιέρ βαθμολογούνται όχι μόνο βάσει του άλματος που πραγματοποιούν, αλλά και της τεχνικής και του στυλ τους. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αλμάτων: 1) Ατομικό από λόφο ύψους 90 μέτρων, 2) Ατομικό από λόφο ύψους 120 μέτρων και 3) Ομαδικό από λόφο 120 μέτρων όπου η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 σκιέρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες που αγγίζουν εδώ οι άλτες φτάνουν τα 95 χλμ./ ώρα όταν βρίσκονται στον αέρα.

Ελεύθερο σκι
Στο συγκεκριμένο αγώνισμα οι άλτες πραγματοποιούν απίστευτες μανούβρες, που κυριολεκτικά… μαγεύουν τους θεατές.Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελεύθερου σκι: 1) Aerials όπου οι σκιέρ πραγματοποιούν μικρά και τεχνικά άλματα με στροφές στον αέρα προσπαθώντας να ισορροπήσουν στα σκι τους, 2) Moguls, όπου οι σκιέρ κατεβαίνουν μια πλαγιά περίπου 250 μέτρων όπου ανά 3-4 μέτρα υπάρχουν φυσικά εμπόδια (λοφίσκοι) ύψους 1,2 μέτρων που οι σκιέρ καλούνται να ξεπεράσουν με επιδέξιες κινήσεις 3) Ski Cross όπου οι αθλητές πραγματοποιούν τέσσερα έως πέντε τρεξίματα (διαδρομές) που διαρκούν 60 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Δρόμοι αντοχής
Οι δρόμοι αντοχής αποτελούνται από τα εξής αθλήματα χιονοδρομιών: 1) Ατομικό ανδρών και γυναικών στα 15 και 10 χλμ., 2) ομαδική εκκίνηση όπου οι σκιέρ πραγματοποιούν απόσταση 50 χλμ. (ανδρών) και 30 χλμ. (γυναικών), 3) Pursuit όπου οι σκιέρ αγωνίζονται σε δύο διαφορετικές κούρσες την ίδια μέρα διανύοντας οι μεν άνδρες 15 χλμ. με κλασικό σκι και 15 χλμ. με ελεύθερο σκι, οι δε γυναίκες 7,5 χλμ. κλασικό σκι και 15 χλμ. ελεύθερο σκι. 4) ατομικό σπριντ ανδρών (1,4 χλμ.) και γυναικών (1,2 χλμ.) 5) Ομαδικό σπριντ και 6) Σκυταλοδρομία ανδρών (4 Χ 10 χλμ.) και γυναικών (4Χ5 χλμ).

Πηγή: www.sport.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.