Ονειρούπολη, Το χωριό του Αϊ-Βασίλη στη Δράμα

Η Δράμα τα τελευταία χρόνια τείνει να ταυτιστεί στη συνείδησή μας με το πιο υπέροχο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Μια πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, μια Ονειρούπολη, που κλείνει στη ζεστή αγκαλιά της όλη την κατάνυξη των άγιων ημερών, με εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, έτσι, για να νιώσουν όλοι ξανά παιδιά με καλοσύνη και αγάπη στην καρδιά. Η Ονειρούπολη θα λειτουργήσει φέτος για έκτη χρονιά. Θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Δεκεμβρίου 2009 και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2010.

Κι αν νομίζετε ότι η Δράμα πέφτει κάπως μακριά για όσους κατοικούν στα νότια της χώρας, εμείς θα σας πούμε ότι καλύτερη ευκαιρία για ταξίδι, δεν θα μπορούσατε να έχετε. Εξάλλου, εκτός από την Ονειρούπολη που αποτελεί το σούπερ δέλεαρ για χριστουγεννιάτικη απόδραση, η πόλη της Δράμας έχει τόσα να δείτε και να κάνετε (θα μαγευτείτε από τις πλατείες, τα σοκάκια, τα ποταμάκια που κυλούν στην πόλη, τα όμορφα νεοκλασικά σπίτια), που θα την βάλετε στο πρόγραμμα και για επόμενο ταξίδι.

Αυτές τις μέρες που είναι «ντυμένες» με την μαγεία των Χριστουγέννων και στολισμένες με την χρυσόσκονη του παραμυθιού, ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας της Δράμας μεταμορφώνονται σε μια Ονειρούπολη… ένα πραγματικό χωριό του Άι Βασίλη!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη δράση που πραγματοποιείται στη χώρα μας.
Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις και happening, από την πρώτη ως την τελευταία μέρα και πρωί και απόγευμα. Φιλοξενεί δράσεις και εκπλήξεις τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους επισκέπτες της στα πολλά ξύλινα σπίτια του παραμυθένιου χωριού.

Ξενάγηση στις δράσεις του Παραμυθιού

Ονειρούπολη

Οι δράσεις της Ονειρούπολης κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Με διάθεση και πολύ μεράκι δημότες εθελοντές και στελέχη του Δήμου Δράμας φιλοξενούν και υποδέχονται στα σπίτια που υλοποιούνται οι δράσεις όλους τους επισκέπτες της Ονειρούπολης.
Προσοχή: Οι παρακάτω δράσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ και βρίσκονται στον Δημοτικό Κήπο.

Το σπίτι του Αη Βασίλη
Ο κεντρικός ήρωας και ο οικοδεσπότης της Ονειρούπολης υποδέχεται πάντα χαμογελαστός μικρούς και μεγάλους στο πανέμορφο διώροφο σπίτι του. Περιμένει δίπλα στο αναμμένο τζάκι, με ανυπομονησία να γνωριστεί μαζί σας, να βγει αναμνηστικές φωτογραφίες, να ακούσει τις επιθυμίες σας και όταν σας αποχαιρετίσει δεν θα σας αφήσει με άδεια χέρια!

Το Παραμυθόσπιτο και ο Κινηματογράφος της Ονειρούπολης
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ονειρούπολης σε αυτό το σπιτάκι παραμυθάδες, που αγαπούν τα παιδιά και τα παραμύθια, με πολύ μεράκι διηγούνται διάφορες ιστορίες στους μικρούς επισκέπτες. Επιπλέον τα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα επιμεληθούν την προβολή παιδικών ταινιών.

Το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης
Όσοι δεν έχετε γράψει ακόμη το γράμμα σας στον Αη Βασίλη, κάντε το τώρα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να ταχυδρομήσετε τις επιθυμίες και τις ευχές σας. Οι εθελοντές της Φιλοτελικής Εταιρείας σας υποδέχονται με χαμόγελο και είναι έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν.

Το Εργαστήρι του Αη Βασίλη
Ξεδιπλώστε τη δημιουργική σας φαντασία και με τη βοήθεια των εθελοντών του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Δράμας, διασκεδάστε φτιάχνοντας διάφορα στολίδια, χειροτεχνίες, καρτούλες, ζωγραφιές και ότι άλλο βάλει ο νους σας.

Ζαχαρομαγειρέματα
Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης με όπλο την φαντασία τους και τα δεκάδες υλικά ζαχαροπλαστικής δημιουργούν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Το Σπίτι του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου
Οι ερμηνευτές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ταξιδεύουν στην Ονειρούπολη με πολλά πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν θέμα την ανακύκλωση.
Περιμένουν όλους τους Ονειροπολίτες να πειραματιστούν σε κατασκευές με φαντασία και γνώσεις για το περιβάλλον και την οικολογία.

«Το Hi – Tech εργαστήρι των ξωτικών»
Η νέα τεχνολογία έφθασε στο χωριό του Αη Βασίλη. Τα μικρά ξωτικά έχουν ένα δικό τους χώρο, γεμάτο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ετοιμάζονται για πολύ παιχνίδι. Προσοχή!!! Όλα τα παιχνίδια θα είναι εκπαιδευτικά και αυστηρώς επιλεγμένα για παιδιά.

Το Ατελιέ των Ξωτικών
Οι βοηθοί του Αη Βασίλη έχουν κέφια… οικολογικά χρώματα και πινέλα. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μεταμορφώνονται. Η ζωγραφική προσώπου (face painting) είναι τέχνη αλλά και παιχνίδι. Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα θα γεμίσουν την πόλη μας.

Το Σπίτι του Αρκτούρου
Στελέχη και εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα υποδέχονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της Ονειρούπολης όλους του μικρούς επισκέπτες και θα τους ενημερώνουνε για τις δράσεις της οργάνωσης και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Με πηλό τα παιδιά θα έχουν ευκαιρία να κάνουν μοναδικές κατασκευές με θέματα της φύσης.

Το σπίτι της Οικοπεριπέτειας
Πολύχρωμα στολίδια από οικολογικά προϊόντα και από υλικά της φύσης κατασκευάζονται στο πανέμορφο σπιτάκι της Οικοπεριπέτειας από τους μικρούς πρωταγωνιστές της Ονειρούπολης.

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εργαστήρι Κατασκευής Επιτραπέζιου Παιχνιδιού
Είναι το Εργαστήρι που η δράση του σχεδιάστηκε από την εταιρεία Last Factory Toy ειδικά για την Ονειρούπολη της Δράμας.
Αυτοκόλλητα, πολύχρωμα πούλια, ζάρια, καρτέλες, χαρτόνια, μαρκαδόροι και φαντασία είναι τα υλικά για τα παιδιά που θα έρχονται στο συγκεκριμένο σπίτι προκειμένου να γνωρίσουν την φιλοσοφία αλλά και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την ανάπτυξη του Επιτραπέζιου Παιχνιδιού.
Τα παιδιά κρατάνε το παιχνίδι που δημιούργησαν.

Σχεδία στην Πόλη
Η γνωστή καλλιτεχνική και παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην Πόλη» ξεκίνησε ένα ταξίδι στην πόλη της Δράμας μελετώντας, σχεδιάζοντας και προτείνοντας δημιουργικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά δρώμενα για παιδιά και νέους.
Το σπιτάκι της Σχεδίας στην Ονειρούπολη θα έχει δύο δράσεις που σίγουρα θα αγαπηθούν. Οι νεαροί επισκέπτες θα κατασκευάζουν με απίθανα υλικά, χριστουγεννιάτικα μαγνητάκια και κονκάρδες της Ονειρούπολης.

Το Χαμόγελο του Παιδιού
Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη από ένα ζεστό σπιτικό, μια αγκαλιά, ένα «χαμόγελο».
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο σύλλογος που προσπαθεί να δίνει αυτό το «χαμόγελο» σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη και αγωνιά, για το αν θα έχει αυτή την δυνατότητα κάθε φορά που ένα παιδί τον χρειάζεται.
Μια πρωτότυπη δράση περιμένει μικρούς και μεγάλους στο ζεστό και φιλόξενο σπίτι «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η Μαγεία της Επιστήμης
Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαγεία με την Επιστήμη;
Την απάντηση θα την δώσει στην Ονειρούπολη φέτος το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (Πλανητάριο Θεσσαλονίκης).
Μια ακόμη νέα ΔΩΡΕΑΝ δράση της Ονειρούπολης.
Οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν μια επιλογή από διασκεδαστικά, εύκολα και απλά πειράματα που σκοπό τους έχουν να φέρουν τα παιδιά και τους νέους, ακόμη πιο κοντά στα μυστήρια του μεγαλειώδους κόσμου της φυσικής.
Απλά, καθημερινά υλικά μπορούν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του ΝΟΗΣΙΣ να αποκτήσουν ιδιότητες που δεν έχετε φανταστεί!
Με τα πειράματα αυτά καλύπτουμε μια σειρά από βασικές αρχές της φυσικής. Κάθε ένα είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και εύκολο στην εκτέλεση και δεν προϋποθέτει άριστη γνώση σε κανένα επιστημονικό πεδίο.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι πολύ ενθουσιασμός , κοινή λογική και τη βοήθεια των εκπαιδευτών μας.

Στην Ονειρούπολη χτίζουμε μια μεγάλη παιδική Βιβλιοθήκη
Η προσπάθεια μιας μεγάλης παιδικής βιβλιοθήκης συνεχίζεται και φέτος. Ο Δήμος Δράμας και οι εθελοντές της ομάδας βόλει «ΕΡΜΗΣ» επιθυμούν την συμμετοχή και την υποστήριξη όλων.
Θέλετε να μπει και το δικό σας όνομα στους «χορηγούς» της παιδικής βιβλιοθήκης που ετοιμάζουμε; Χάρισε κάποιο παλιό σου βιβλίο ή ένα παραμύθι σου, στην βιβλιοθήκη της Ονειρούπολης.
Η συλλογή των βιβλίων θα γίνεται καθημερινά στο σπιτάκι του ταχυδρομείου.

Μικρή Αγορά: Γεύσεις, Χρώματα, Αρώματα
Ταυτόχρονα με τις δράσεις λειτουργεί στην Ονειρούπολη και η χριστουγεννιάτικη αγορά με σπιτάκια αναλόγως διαμορφωμένα και διακοσμημένα με γλυκά, ζαχαρωτά, καραμέλες, μπαλόνια, ζεστό κρασί, hot dog, ημερολόγια, κεριά, κάστανα, ποκ κορν, ζεστό τσάι, παγωτά, αναμνηστικά της Ονειρούπολης κλπ
Μέσα στις ξύλινες κατασκευές της αγοράς κρύβεται όλη η μαγεία της Ονειρούπολης, οι υπέροχες μυρωδιές, οι γεύσεις και τα χρώματα πλημμυρίζουν κάθε γωνιά της Δράμας.
Την ευθύνη λειτουργίας της Αγοράς έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι φορείς και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Νομού Δράμας. Έτσι ο εθελοντισμός, το μεράκι και η αγάπη των ανθρώπων που στελεχώνουν τους συλλόγους, κάνει την αγορά να φαίνεται μοναδική στα μάτια των επισκεπτών της.

Χριστουγεννιάτικη Νανοπολιτεία
Φέτος δημιουργήσαμε μια Χριστουγεννιάτικη Νανοπολιτεία μέσα στην Ονειρούπολη. Τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές ενός διαφορετικού παραμυθιού. Σας προσκαλούμε σε μια περιήγηση μέσα στην πολύχρωμη Νανοπολιτεία. Φωτογραφίστε τους μικρούς επισκέπτες της, σε κάθε της γωνιά.

Οι αγαπημένες γωνιές της Ονειρούπολης
Η βόλτα με το «μαγικό» καρουζέλ μέσα στο Δημοτικό Κήπο κλέβει την παράσταση. Τα πολύχρωμα αλογάκια του κυριαρχούν στο χώρο και ζωντανεύουν μαζί με τα χαμόγελα των παιδιών την αίσθηση του παραμυθιού.
Από φέτος η κεντρική πλατεία θα έχει μια διαφορετική εικόνα. Ένα τεράστιο παγοδρόμιο, το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη θα δημιουργούν μια εικόνα μοναδική στη Βόρειο Ελλάδα.
Η Ονειρούπολη διαθέτει και τρία «ζαβολιάρικα» τρενάκια. Το ένα «κόβει» βόλτες μέσα στην χριστουγεννιάτικη Νανοπολιτεία με επιβάτες αποκλειστικά τα μικρά παιδιά.
Το δεύτερο απευθύνεται στο ίδιο επιβατικό κοινό και κάνει τις «ζαβολιές» του ανάμεσα στα δέντρα του Δημοτικού Κήπου.
Στο τρίτο και μεγαλύτερο μπορούν να ανέβουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι δωρεάν και οι επιβάτες του έχουν την δυνατότητα για μια συγκεκριμένη βόλτα μέσα στη Δράμα, για να θαυμάσουν τα ομορφότερα σημεία της πόλης.
Είναι δύσκολο στην εποχή μας να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και όμως … «τα παιχνίδια» της Ονειρούπολης το καταφέρνουν!.

Μασκότ: Η αγαπημένη Παρέα
Τρεις χαρακτηριστικές φιγούρες που κινούνται με άνεση οικοδεσπότη μέσα στην Ονειρούπολη, προσπαθούν με τα καμώματα και τα παιχνιδίσματά τους να προσφέρουν μια ευχάριστη πινελιά στο χωριό του Αη Βασίλη.
Ο Χιονούλης κάτασπρος και «φορτωμένος» το κρύο της εποχής, ο Ταρανδούλης ο ακούραστος βοηθός του Αη Βασίλη στο αιώνιο ταξίδι του, φορτωμένος δώρα και ελπίδες και ο Ονειρούλης το γλυκό και αγαπημένο αρκουδάκι μας είναι το σήμα κατατεθέν της Ονειρούπολης.
Και οι τρεις προκαλούν μικρούς και μεγάλους να ‘ρθουν να χορέψουν μαζί τους, στο δικό τους πάρτυ. Να βγουν φωτογραφίες μαζί τους, και τέλος να κάνουν βόλτες με το τρενάκι σ’ όλη την πόλη.

Ένα δώρο για τα παιδιά που δεν μπορούν να το αποκτήσουν
Μέσα στο παραμυθένιο χωριό αναζητείστε ένα μικρό πολύχρωμο, ξύλινο σπιτάκι. Εκεί όλα τα παιδιά μπορούν να αφήνουν κάποια από τα παλιά τους παιχνίδια (που είναι όμως καθαρά και σε καλή κατάσταση) για να δοθούν με την φροντίδα των εθελοντών της Λέσχης Λάιονς της Δράμας, σε κάποια παιδιά που δυστυχώς δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
Όταν λοιπόν φεύγετε από το σπίτι σας για να επισκεφτείτε την Ονειρούπολη μην ξεχνάτε … σίγουρα κάποιο παιχνίδι σας περισσεύει.

Χαρούμενες Νότες και Ρομαντικές Μελωδίες
Μια εικόνα που δεν ξεχνά κανείς αλλά και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τον Σαξοφωνίστα της Ονειρούπολης Γιώργο Αθανασιάδη κάνουν την Πόλη του Ονείρου μοναδική στην Ελλάδα.

Κέντρο Πληροφοριών και Τουριστικής Προβολής
Η Περιηγητική Λέσχη Δράμας σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας φροντίζει για την πλήρη ενημέρωσή σας στα θέματα της Ονειρούπολης αλλά και γενικότερα της Δράμας. Στο συγκεκριμένο σπιτάκι:
Θα βρείτε και θα πάρετε… Το πρόγραμμα της Ονειρούπολης και τουριστικά φυλλάδια
Θα πληροφορηθείτε… Για την πόλη και το νομό, την ιστορία και μυθολογία μας
Θα μάθετε … Που θα μείνετε, που θα φάτε, πως θα ψωνίσετε, πως θα διασκεδάσετε κλπ.

Μικρές Συμβουλές για τους Ονειρουπολίτες
Η είσοδος στην Ονειρούπολη είναι ελεύθερη, εκτός αν ξεχάσετε στο σπίτι σας το χαμόγελο και το κέφι σας
• Μην ξεχάσετε γαντάκια -σκουφάκια – κασκολάκια για τις «δροσερές» νύχτες της Ονειρούπολης
• Φωτογράφος θα υπάρχει … αλλά καλά είναι οι γονείς να μην ξεχάσουν την φωτογραφική τους μηχανή
• Προσοχή! Διατηρήστε την Πόλη του Ονείρου μας καθαρή

Ώρες λειτουργίας Ονειρούπολης: Καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι και από τις 17.30 έως τις 21.00 το βράδυ