Αρχική Βάφτιση - Παιδικά Πάρτι Ονοματοδοσία και βάφτιση

Ονοματοδοσία και βάφτιση


Νομικά, η βάφτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους. Με την βάφτιση, δηλώνουν θρήσκευμα.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη:
"Η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού, απαιτείται ακόμη και επί ήδη δηλωθείσης (ή ταυτοχρόνως δηλουμένης) βαπτίσεως, και προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εξουσιοδότηση του απόντος γονέως. Αντίθετα, η καταχώριση βάπτισης έχει ως αποκλειστικό αποτέλεσμα την αναγραφή θρησκεύματος και ουδόλως επιδρά στο ήδη δηλωθέν (ή ταυτοχρόνως δηλούμενο) όνομα, ενώ πράγματι μπορεί να γίνει χωρίς εξουσιοδότηση γονέως ή ακόμη και με πρωτοβουλία άλλων προσώπων απαριθμουμένων στο άρθρο 26 παρ. 2 ν. 344/76.
"Σύμφωνα με τα άρθρα 25-26 ν. 344/76 όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 15 ν. 1438/84 & 26 παρ. 8 ν. 2130/93, οι ληξιαρχικές καταχωρίσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης είναι εντελώς ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα όμως συνηθίζουμε να δίνουμε το όνομα των παππούδων και των γιαγιάδων για να τους τιμήσουμε. Συχνά όμως, οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και οι προσδοκίες των προγόνων καταστρέφουν τις όμορφες στιγμές της ονοματοδοσίας και της βάφτισης. Αρκετά όμως είναι και τα νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν την παράδοση και να διαλέξουν οι δυο τους ένα όνομα για το παιδί τους. Πριν αποφασίσετε, σκεφτείτε:
• Είναι προτιμότερο το παιδί να μην φέρει το ίδιο όνομα με κάποιον από τους γονείς του.
• Κατά την ελληνική παράδοση το πρώτο παιδί του ζευγαριού «κληρονομεί» το ένα όνομα εκ των δυο γονέων του συζύγου. Στην επαρχία, ακόμη και σήμερα ακολουθείται πιστά το έθιμο, ιδίως για τα αγόρια που θεωρείται ότι «συνεχίζουν» το όνομα της οικογένειας
• Η ορθόδοξη θρησκεία απαγορεύει τα αρχαία ελληνικά ονόματα. Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται στο παιδί κι ένα χριστιανικό όνομα.

Τα πιο γνωστά ελληνικά ονόματα με σειρά δημοφιλίας είναι:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΡΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΛΕΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΆΝΝΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΟΦΙΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΓΙΑΝΝΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ
ΕΙΡΗΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΗΛΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΑΛΕΞΙΟΣ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΠΑΥΛΟΣ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΑΡΙΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΑ
ΦΩΤΗΣ
ΌΛΓΑ
ΖΩΗ
ΘΩΜΑΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΜΙΧΑΕΛΑ
ΒΑΡΒΑΡΑ
ΙΟΥΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΑΒΒΑΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΟΥΡΑΝΙΑ
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΣ
ΝΑΤΑΛΙΑ
ΑΝΘΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΜΑΡΚΟΣ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΔΑΝΙΗΛ
ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ
ΙΑΣΩΝ
ΑΔΑΜ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΑΡΤΕΜΙΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.