Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ο γιος μου, 9 ετών, πηγαίνει στην Τετάρτη Δημοτικού. Μια ακόμα σχολική χρονιά άρχισε και εκείνος δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά που του βάζουν από το σχολείο για το σπίτι, χωρίς να κάθομαι δίπλα του...

Ο γιος μου, 9 ετών, πηγαίνει στην Τετάρτη Δημοτικού. Μια ακόμα σχολική χρονιά άρχισε και εκείνος δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά που του βάζουν από το σχολείο για το σπίτι, χωρίς να κάθομαι δίπλα του...

Ερώτηση: Ο γιος μου, 9 ετών, πηγαίνει στην Τετάρτη Δημοτικού. Μια ακόμα σχολικη χρονιά άρχισε και εκείνος δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά που του βάζουν από το σχολείο για το σπίτι, χωρίς να κάθομαι δίπλα του. Αν τον αφήσω μόνο του πηγαινοέρχεται με διάφορες προφάσεις, ζητάει να φάει, λέει ότι τον πονάει το κεφάλι του και έτσι μια δουλειά που θα έπρεπε να γίνει σε 1 ώρα γίνεται σε 3 και 4 ώρες. Θεωρώ πως σ' αυτή την ηλικία, θα έπρεπε να αναλάβει πια μόνος του τις υποχρεώσεις του με πολύ μικρή βοήθεια εκ μέρους μου. Πρέπει να σημειώσω ότι εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς του έχω χάσει την υπομονή μου και φωνάζω δυνατά. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω την κατάσταση?

Απάντηση: Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids.gr.

Συμφωνώ με τη θεωρία σας! ("Θεωρώ πως σ' αυτή την ηλικία, θα έπρεπε να αναλάβει πια μόνος του τις υποχρεώσεις του με πολύ μικρή βοήθεια εκ μέρους μου.") Το μόνο που μένει τώρα, είναι να περάσετε και στην πράξη! Αυτό χρειάζεται αρκετό κουράγιο εκ μέρους σας, γιατί θα χρειαστεί να παλέψετε με τους δικούς σας φόβους αλλά και με τις αντιδράσεις που θα συναντήσετε τόσο από το γιοσας ή και από το περιβάλλον σας.

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει την αλλαγή που θα γίνει, ξεκινώντας με μια συζήτηση. Πείτε για παράδειγμα: «Αποφάσισα ότι από εδώ και μπρος, θα είμαι δίπλα σου για να σε βοηθήσω στα μαθήματα σου αφού τα τελειώσεις» ή πείτε «Μπορείς να έρχεσαι να με ρωτάς αν κάτι δεν καταλαβαίνεις αλλά δεν θα κάθομαι μαζί σου όταν διαβάζεις πλέον». Μιλήστε του ήρεμα και με αγάπη εξηγώντας του ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει για να ωφεληθεί εκείνος.

Το πιο πιθανόν είναι ότι ο γιος σας θα αντιδράσει στην αρχή. Μπορεί να πηγαινόερχεται για ασήμαντους λόγους, να «ξεχνά» να κάνει κάτι, να μην τελειώνει τις εργασίες του ή να μην φτιάχνει την τσάντα του. Θα ψάξει με λίγα λόγια να δει αν εννοείτε αυτά που λέτε!

Στην αρχή θα είναι δύσκολο (και για τους δύο σας). Ίσως παρουσιάσει και μία κάμψη στα μαθήματα. Όμως αν ο μακροπρόθεσμος σας στόχος είναι η υπευθυνότητα του γιου σας, τότε θα χάσετε κάποιες μάχες, για να κερδίσετε τον πόλεμο! Να θυμάστε ότι οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να γίνουν. Τρεις μήνες σταθερής συμπεριφοράς εκ μέρους σας θέτουν τη βάση για την αλλαγή!

Καλή επιτυχία

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.