Αρχική InfoMommy Υγεία Ο κακός ύπνος προσθέτει στον εγκέφαλο μέχρι και 7 χρόνια

Ο κακός ύπνος προσθέτει στον εγκέφαλο μέχρι και 7 χρόνια

Πριν από λίγα χρόνια μας είχε θορυβήσει μια έρευνα που υποστήριζε ότι πρέπει να κοιμόμαστε το αργότερο μέχι τις 12 για να προλαβαίνουν να ανανεώνονται τα κύτταρά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, άποψη που πολλές γυναίκες ασπάστηκαν προκειμένου να έχουν νεανική όψη παρά το πέρασμα των χρόνων. Νεότερη πανεπιστημιακή έρευνα σε 5.400 ανθρώπους από 45-69 ετών μας λέει ότι το άστατο ωράριο ή η κακή ποιότητα ύπνου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις πνευματικές λειτουργίες μας. Και πιο συγκεκριμένα, να δείξει τον εγκέφαλό μας κατά 7 χρόνια μεγαλύτερο.

Η έρευνα: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.400 ανθρώπους ηλικίας από 45-69 χρόνων. Μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου, διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν ακολουθούσαν ένα υγιές πρόγραμμα στον ύπνο παρουσίαζαν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες.

Το αποτέλεσμα: Συγκεκριμένα όσοι λαμβάνουν λιγότερες ή περισσότερες από έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να παρουσιάσουν περιορισμένες νοητικές ικανότητες και ο εγκέφαλός τους να γεράσει πρόωρα μέχρι και επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η επιβράδυνση των λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της λογικής ικανότητας και του λεξιλογίου, μπορεί να επιφέρει σωματική κατάπτωση και πρόωρο θάνατο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου ανακάλυψαν το πώς οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σε ένα χρονικό διάστημα πέντε χρόνων σε άτομα μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές τους λειτουργίες και την ψυχική τους υγεία.

Οι κερδισμένοι: Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ και οι άνδρες που κοιμόντουσαν μεταξύ έξι και οκτώ ωρών, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.