Αρχική InfoDad Ο μπαμπάς έμεινε άνεργος!

Ο μπαμπάς έμεινε άνεργος!

της ψυχολόγου Μαρίας Καρίπογλου

Στην εποχή που ζούμε, όλο και περισσότεροι γονείς καταλήγουν άνεργοι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπάλληλοι μερικής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι πως όταν η ανεργία χτυπήσει την πόρτα μας, η ζωή και η πραγματικότητα μας αλλάζει ριζικά και όλα τα μέλη της οικογένειας, επηρεάζονται και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως άρνηση, θυμό, φόβο, απογοήτευση και άγχος.

Παρόλο που οι ανάγκες απαιτούν την απασχόληση και των δυο γονέων έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις την καθημερινότητας τους, το πλήγμα του άνεργου πατέρα είναι πολύ σοβαρότερο απ' ότι αυτό της άνεργης μητέρας, που ακόμα κι αν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, υπάρχουν πάντα πράγματα με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί και έτσι να νιώθει χρήσιμη. Επιπρόσθετα, η ανεργία πλήττει πολύ περισσότερο την ψυχολογία ενός άντρα απ' ότι μιας γυναίκας αφού έχει μεγαλώσει και διαπαιδαγωγηθεί πιστεύοντας πως πρέπει να είναι ο στυλοβάτης και ο κουβαλητής του σπιτιού. Για να μην μιλήσω για τις κριτικές του κοινωνικού περίγυρου...
Τι γίνεται λοιπόν όταν χάσει την δουλειά του ο μπαμπάς; Πως μπορεί να διαχειριστεί την καταπατημένη αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση του; Πως μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια και τον εαυτό του έτσι ώστε να ξεπεράσουν αλώβητοι αυτή την έντονα στρεσογόνα και δυσάρεστη περίοδο της ζωής τους;

  • Πιστεύω πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το συζητήσετε με την σύντροφο σας. Εξηγήστε της τι έχει συμβεί, πως νιώθετε γι' αυτό και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει για σας η υποστήριξη και η κατανόηση της.
  • Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους, ενημερώστε τα για την αλλαγή της εργασιακής σας κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη να συμβάλουν όλοι στην μείωση των καθημερινών και περιττών εξόδων μέχρι να βρείτε καινούργια δουλειά. Παρόλο που αυτή η περίοδος δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν, διαβεβαιώστε τα μέλη της οικογένειας σας πως σύντομα όλα θα είναι ξανά όπως πριν. Αν καταφέρετε να διαχειριστείτε την αλλαγή αυτή με ηρεμία και ψυχραιμία θα διδάξετε στα παιδιά σας πως ακόμα και σε περιόδους κρίσεις, μπορεί κάποιος να παραμένει δυνατός και λειτουργικός. Επιπρόσθετα, να θυμάστε πως συχνά, δεν είναι η ανεργία αυτή καθαυτή που δημιουργεί δυσλειτουργία στην οικογένεια, αλλά οι επιπτώσεις της, όπως για παράδειγμα τα νεύρα, οι καυγάδες και η γκρίνια μεταξύ των μελών της. Η συνοχή λοιπόν και η κατανόηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά εφόδια για την υγιή μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ζωής σας.
    Μιλήστε ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και παροτρύνετε όλη την οικογένεια να κάνει το ίδιο. Δεν είναι κακό να πείτε πως φοβάστε ή πως ανησυχείτε αρκεί αυτό που θα υπερισχύει να είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε στο τέλος καλά.
  • Προσπαθήστε να ανασυγκροτηθείτε και να οργανωθείτε προς την εύρεση νέας εργασίας. Μην αποθαρρύνεστε και μην το βάζετε κάτω. Μιλήστε με φίλους και γνωστούς, μπείτε στο ίντερνετ, πάρτε εφημερίδες με αγγελίες και ξεκινήστε άμεσα. Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε το χρόνο σας κάνοντας αρνητικές σκέψεις και βουλιάζοντας στην απελπισία. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να κάνετε κάτι έτσι δεν είναι;
  • Ακόμα κι αν η ψυχολογία σας δεν είναι στο ζενίθ της, τώρα που σας δίνεται η δυνατότητα προσπαθήστε να διασκεδάσετε και να περάσετε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και την σύντροφο σας.
  • Δείτε αυτήν την αλλαγή σαν μια ευκαιρία για καλύτερες επιλογές. Όσο επώδυνη κι αν είναι η πραγματικότητα σας, αυτήν την δεδομένη στιγμή, ίσως αυτό που επιφυλάσσει για σας το μέλλον, να είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ευχάριστο για σας. Μην απελπίζεστε λοιπόν. Να θυμάστε πως κάθε τι που γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο - για να ισορροπήσουν τα πράγματα κάπου παρακάτω.

Καρίπογλου Μαρία
MSc. Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας
Τηλέφωνο: 210 6521177 και 6959 646431
psychologist4u.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.