Αρχική Infokids Αποδράσεις Πάρκο Τρίτση: Μια μικρή όαση στην Αττική

Πάρκο Τρίτση: Μια μικρή όαση στην Αττική

Ανάμεσα στο Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό, και καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, βρίσκεται το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης". Το άλλοτε κτήμα της βασίλισσας Αμαλίας, όπου διατηρείται ο ομώνυμος πύργος, αποτελεί έναν από τους λιγοστούς εναπομείναστες χώρους πρασίνου στα προάστια της πρωτεύουσας και φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών. Ιδανικό μέρος για βόλτα για παιδιά και ενήλικες. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βόλτα δίπλα στις λίμνες με πάπιες και χήνες, να παρατηρήσει σπάνια πουλιά, να απολαύσει καφέ και φαγητό ενώ υπάρχουν και παδικές χαρές για τους μικρούς επισκέπτες.

Είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Μέσα στο πάρκο ζουν περί τα 170 διαφορετικά είδη πτηνών ενώ πλήθος δραστηριοτήτων πραγματοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που έχει αναλάβει την προστασία των πουλιών. Λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης και συχνά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία και όχι μόνο.

Το πάρκο Τρίτση έχει επίσης πλούσια βλάστηση. Πέυκα, φυστικιές, ελιές, πορτοκαλιές και πολλά άλλα δέντρα υπάρχουν μέσα στο πάρκο ενώ πρόσφατα ο Οργανισμός Διαχείρισης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει εκτάσεις για καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, προωθώντας την ιδέα της αστικής γεωργίας.

Εντός του πάρκου λειτουργεί καφε-εστιατόριο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε ή να κάνετε πικ-νικ. Επίσης λειτουργεί δημοτικό γυμναστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Μέσα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κηφισού, με το εξαιρετικό κλίμα, η τοποθεσία του σημερινού πάρκου γοήτευσε κάποτε τόσο την βασίλισσα Αμαλία που θέλησε να το αποκτήσει και να δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Αποτελεί τμήμα του βασιλικού κτήματος, έκτασης περίπου 2.500 στρεμμάτων, που απέκτησε η βασιλική οικογένεια μεταξύ των ετών 1848-1861.

Στο αγρόκτημα φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, 3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φιστικιές, 180 στρ. αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδεντρα και σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από το εξωτερικό. Δούλεψαν οι ανακτορικοί κηπουροί Σμιτ και Μπαρώ που είχαν φτιάξει και τον Βασιλικό Κήπο. Καλλιεργήθηκε επίσης βαμβάκι, δημητριακά, πατάτες, ψυχανθή κ.ά.

Το κτήμα γέμισε επίσης με ζώα που έφεραν από διάφορα σημεία της Ευρώπης αλλά και από την Αφρική και τις Ινδίες. Αγελάδες, πρόβατα, αραβικά άλογα, μέχρι και καμηλοπαρδάλεις.

Μέσα στο πάρκο κτίστηκε και ο γνωστός "πύργος βασιλίσσης", σε γοτθικό ρυθμό και κατά το πρότυπο του πύργου Hohen Schwangau όπου γεννήθηκε ο Όθωνας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.