Αρχική Infokids Αποδράσεις Πάσχα στη Ζάκυνθο

Πάσχα στη Ζάκυνθο

To Πάσχα θεωρείται ως η πιο κατανυκτική εορτή της ορθοδοξίας καθώς οι πιστοί μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αναβιώνουν με πολύ παραστατικό τρόπο το θείο δράμα και εορτάζουν την Ανάσταση ως τον θρίαμβο της θεότητας απέναντι στα περιορισμένα όρια της ανθρώπινης φύσης. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχουν ιδιαίτερα ήθη και έθιμα που συνδέονται με τον εορτασμό της συγκεκριμένης εορτής.
Η Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε, είναι ένας τόπος που διαθέτει ένα ξεχωριστό από τα τετριμμένα τυπικό στις θρησκευτικές τελετές καθώς και πλήθος πανάρχαιων εθίμων που η καταγωγή τους χάνεται στο πέρασμα του χρόνου αλλά και οι κάτοικοι φροντίζουν να τα συντηρούν κάθε χρόνο με ευλάβεια και πίστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα έθιμα έλκουν την καταγωγή τους από τη Βενετοκρατία.
Η είσοδος στη Μεγάλη Βδομάδα, ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου όπου στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το "βαγί" σε όλα τα καμπαναριά της πόλης και χωριών του νησιού. Το ζακυνθινό βαγί δεν είναι η δάφνη που συνηθίζεται να μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά πρόκειται για φρέσκα κιτρινωπά φύλλα φοίνικα. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη θεία Λειτουργία, οι ναοί ντύνονται στα πένθιμα.
Οι ιδιομορφίες του ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού είναι εντονότερες από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ. Πρώτα απ’ όλα, θα σας ξαφνιάσει το άκουσμα των ύμνων “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς...” και το “Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου...”, ψάλματα απαγγελμένα κατά την ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. Μαύρα λάβαρα κρεμιούνται στα μπαλκόνια των σπιτιών, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ακόμη και η ενδυμασία, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία Ζακυνθινών, είναι πένθιμη.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θεωρείται ως αποκορύφωμα του ζακυνθινού πασχαλινού εορτασμού καθώς πλήθος ντόπιων και επισκεπτών συρρέει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στην πλατεία Σολωμού, απο όπου ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του νησιού. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της "Mater Delorosa", δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού. Στη Ζάκυνθο δεν χρησιμοποιείται ο κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται "Αμνός". Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο, που είναι ξυλόγλυπτος με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής δεν τελείται η καθιερωμένη λιτάνευση των Επιταφίων της πόλης καθώς σύμφωνα με ένα παλιό τοπικό έθιμο η λιτάνευση του Επιταφείου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου με τη συνοδεία πλήθους πιστών. Ο Επιτάφιος επιστρέφει στο ναό γύρω στις 5.30, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία, που πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσετε. Ο ύμνος "Τον Κύριον υμνείτε...", απαγγελμένος στη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, που ψάλλεται από όλο το λαό, και η " Gloria" μυούν τους πιστούς ακόμα καλύτερα στο κατανυκτικό κλίμα της περιόδου.
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15, αρχίζει η ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό που έχει στολιστεί στα κόκκινα. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας καθώς και της εικόνας της Αναστάσεως. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά ετοιμάζουν πασχαλινά πανηγύρια οπότε μπορείτε να κάνετε μια μικρή εκδρομή σε κάποιο από αυτά και να γιορτάσετε μαζί με τους ντόπιους το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Την Παρασκευή της Διακαινησίμου γιορτάζει το γραφικότατο προάστιο της Ζακύνθου, Μπόχαλη. Στα πλαίσια του εορτασμού πραγματοποιείται το παραδοσιακό πανηγύρι με λιτάνευση της πανάρχαιας εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής.
Η Ζάκυνθος είναι ένας μοναδικός πασχαλινός προορισμός που συνδυάζει τη χαρά του ταξιδιού και της απόδρασης από την καθημερινότητα με το κατανυκτικό χαρακτήρα και τη λαογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Πηγές: www.inzante.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.