Παιδικές αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αλλεργία είναι μια λανθασμένη ή υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε κατά τα άλλα αθώες- ακίνδυνες ουσίες του περιβάλλοντος όπως ακάρεα σκόνης, γύρη από φυτά, τροφή ή φάρμακα.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Δρ. Ιωάννης Μωυσίδης, M.D., Παιδίατρος- Αλλεργιολόγος /Ανοσολόγος παιδιών και ενηλίκων  (allkids.gr και τηλ: 210-6100880)

Οι αλλεργίες σήμερα είναι περισσότερο επικίνδυνες, περίπλοκες και πολυπαραγοντικές και οφείλονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές και πρωτοεμφανιζόμενα αλλεργιογόνα.
• Το 20% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργικά συμπτώματα
• Το 70% των ασθματικών ασθενών παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας
• Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατά 75% μεταξύ 1980-1994
• Τα ασθματικά παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν αυξηθεί κατά 60% μεταξύ 1980-1994
• Η οξεία κνίδωση επηρεάζει το 20%του πληθυσμού
• Οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί και επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών κάτω των 6 ετών

Πόσο συχνά είναι τα αλλεργικά νοσήματα;
Το ποσοστό των αλλεργικών νοσημάτων σε βρέφη και παιδιά έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα η συχνότητά τους να φτάνει στο 20-30% και οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στην κλιματική αλλαγή και στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πώς εμφανίζονται οι παιδικές αλλεργίες;
Εμφανίζονται στα βρέφη σαν έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Οφείλονται κυρίως σε τροφική αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, στο αυγό, στο ψάρι, στο σιτάρι και στους ξηρούς καρπούς.
Μετά τη βρεφική ηλικία παρατηρούνται αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα), φαρμακευτικές αλλεργίες (κυρίως στα αντιβιοτικά) και σοβαρές τροφικές αλλεργίες σε θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.

Ποια είναι τα πιο κοινά αλλεργικά νοσήματα;
*Αλλεργική ρινίτιδα: Τα φτερνίσματα ή η καταρροή ή η μπουκωμένη μύτη, μπορεί να οφείλονται είτε σε γύρεις (εαρινή ή εποχική ρινίτιδα) είτε στα ακάρεα (με συμπτώματα όλο το χρόνο)
*Αλλεργικό Άσθμα: Βήχας, δύσπνοια ή όταν ο θώρακας «σφυρίζει» είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα από αλλεργική φλεγμονή των βρόγχων. Το άσθμα προκαλείται από γύρη, ακάρεα, τρίχωμα ζώων (γάτα, σκύλος) αλλά και από ιογενείς λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα), καιρικές συνθήκες, άσκηση, ενώ η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να χειροτερεύσει το άσθμα.

Κληρονομικότητα και αλλεργία
Υπάρχει ισχυρή κληρονομική προδιάθεση για αλλεργίες όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί (50-70%).

Πως γίνεται η αλλεργιολογική εκτίμηση;
*Ειδικές αλλεργιολογικές εξετάσεις, όπως οι δερματικές δοκιμασίες (με χρήση αντιγόνου σια νυγμού- prick skin test- ή με 48ωρη εναπόθεση του αντιγόνου στο δέρμα – με ειδική τεχνική patch test- και ανάγνωση σε 72 ώρες).
*Ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση αντισωμάτων που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις (RAST).
*Σπιρομετρικό έλεγχο
*Ειδικές εξετάσεις λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Πώς αντιμετωπίζονται οι παιδικές αλλεργίες;
*Εκπαίδευση του ασθενή και της οικογένειάς του για την αναγνώριση και αποφυγή των αλλεργιογόνων.
*Φαρμακευτική αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων με αντιισταμινικά και κορτιζονούχα σκευάσματα
*Ειδική ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση για τη μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία του αιτίου της αλλεργικής αντίδρασης.