Αρχική InfoTeens Νέα Παπαδιαμάντης για εφήβους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Παπαδιαμάντης για εφήβους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των εθνών» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα ΟΠΕRΑ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, επιχειρώντας ένα σκηνοθετικό ανέβασμα με όρους σύγχρονου μουσικού θεάτρου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου και μπορεί να συσχετιστεί με τη σχολική ύλη, προσφέροντας ερεθίσματα για εναλλακτικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.
Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι μουσικοί που θα παίζουν ζωντανά στη σκηνή υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν τα όρια του θεάτρου μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου οι τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η Ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στον θάνατο. Όπως εύστοχα παρατηρεί, στην εισαγωγή του βιβλίου (εκδ. Εστία, 2002), ο Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους Εμπόρους των Εθνών και στο νόημά τους… Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε η κύρια είσοδος». Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας τον χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για την βοήθεια που παρέχει η εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν σκεφθεί κανείς την σχέση του συγγραφέα με την θρησκεία και τον κλήρο. Όπως σημειώνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.

Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109).

Πότε: Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, 11:00-13:30 (κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ ανά μαθητή).

Με βασικό άξονα την παραπάνω παράσταση, θα διεξαχθεί θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων για εφήβους, με στόχο τη μύηση των συμμετεχόντων στη γλώσσα και στις θεματικές του Παπαδιαμάντη μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Οι ηθοποιοί της ομάδας ΟΠΕRA θα ανοίξουν την «κουζίνα» της παράστασης και θα καθοδηγήσουν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου. Θέματα όπως εξουσία, πίστη, θρησκεία, έρωτας, υπέρβαση θα συσχετιστούν με την καθημερινότητα των εφήβων. Απευθύνεται σε εφήβους 13-17 ετών.

Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109).

Πότε: Τα Σάββατα, 22 & 29 Οκτωβρίου, 12:00-14:00 (κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ και για τις δύο συναντήσεις).

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη Μυρτώ Λάβδα).


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.