Αρχική InfoTeens Υγεία Παχύσαρκος έφηβος, καρκινοπαθής μεσήλικας;

Παχύσαρκος έφηβος, καρκινοπαθής μεσήλικας;

Η παχυσαρκία στην εφηβεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή του ατόμου, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες. Άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην εφηβεία έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουν σε σχέση με τα άτομα που είχαν κανονικό σωματικό βάρος.

Μάλιστα ακόμη και η απώλεια των περιττών κιλών στη μέση ηλικία δεν μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως στους πνεύμονες, στο δέρμα, στα νεφρά και στον προστάτη. Η μελέτη του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC), εξέτασε μόνο άνδρες, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι και οι γυναίκες είναι πιθανό να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, επισημαίνοντας τη σημασία της σωστής διατροφής και του ελέγχου του σωματικού βάρους.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα εφηβικά χρόνια και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ενός ατόμου με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή του. «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (BMI) στην ηλικία των 18 οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τον υψηλότερο BMI στη μέση ηλικία», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Λίντσεϊ Γκρέι.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες του MRC σε συνεργασία με ερευνητές του University College London (UCL) και της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 19.593 ανδρών που ήταν στο Χάρβαρντ μεταξύ του 1916 και του 1950.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με μεγαλύτερο BMI στην ηλικία των 18 χρόνων είχαν κατά μέσο όρο 35% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στον πνεύμονα, στο δέρμα, στον οισοφάγο, στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη και στους όρχεις. Μάλιστα το ποσοστό των ανδρών που κάπνιζε στα 18 και ο βαθμός της σωματικής δραστηριότητας δεν έπαιζε ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καρκίνου. Ο μηχανισμός με τον οποίο η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο αργότερα δεν είναι ξεκάθαρος στους επιστήμονες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.