Αρχική InfoMommy Υγεία Πείτε stop στο κάπνισμα με το βελονισμό

Πείτε stop στο κάπνισμα με το βελονισμό

Έχετε προσπαθήσει άπειρες φορές να το κόψετε, αλλά δεν αντέχετε τα συμπτώματα της στέρησης. Μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε τη λύση μέσα από το βελονισμό;
Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι τα 2/3 (ποσοστό 70%) των Ελλήνων καπνιστών θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 2,5 αυτών έχει καταφέρει μόνο του να απαλλαγεί από τον εθισμό στη νικοτίνη. Νεώτερα στοιχεία δίνουν ποσοστό επιτυχίας 85-90% σε όσους έχουν προσπαθήσει να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του βελονισμού. Το μυστικό της επιτυχίας της τέχνης του βελονισμού βρίσκεται στο ότι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη γίνεται φυσικά, ανώδυνα, ακίνδυνα και επιπλέον με μια διαδικασία προσιτή στον ανθρώπινο οργανισμό. Βέβαια, ο καπνιστής που θα καταφύγει στον γιατρό που θα του προσφέρει αυτή τη θεραπεία πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος. Διαφορετικά, αν δεν έχει βγάλει από το μυαλό του τη συνήθεια τού «ας κάνουμε τώρα ένα τσιγαράκι», το πιο πιθανό είναι ότι θα φύγει άπραγος. Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως ή τα χρόνια που μετρά ως καπνιστής δεν επηρεάζουν τη διαδικασία.

Πώς δρα ο βελονισμός
Σκεφτείτε λίγο τι αισθάνεστε αφού περάσει λίγη ώρα μετά το τελευταίο τσιγάρο. Εκνευρισμό, νευρικότητα, ανησυχία, αμηχανία στα χέρια, τρέμουλο. Και όσες φορές προσπαθήσατε να το κόψετε ποια ήταν τα συμπτώματα εκείνα που σας έκαναν να ξαναπιάσετε γρήγορα το πακέτο με τα τσιγάρα; Έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνία ή υπνηλία, ακεφιά, μελαγχολία, κόπωση, τάση για φαγητό, κεφαλαλγίες, έντονη διάθεση και πιο έντονη σκέψη για τσιγάρο κ.ά. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι απόρροια της στέρησης της νικοτίνης από τον οργανισμό. Γιατί η ουσία αυτή έχει τη μοναδική ικανότητα να διεγείρει τον οργανισμό. Έτσι, λοιπόν, ωθεί το νευρικό σύστημα σε ταχείς ρυθμούς λειτουργίας, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής, αυξάνει την επιθετικότητα, αλλά και την ετοιμότητα του ατόμου σε καταστάσεις ανάγκης, χαλαρώνει τους σκελετικούς και τους αναπνευστικούς μυς. Κι ακόμη, δρα διεγερτικά και στις ορμόνες, αυξάνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Τι κάνει τώρα ο βελονισμός για να υποκαταστήσει τη δράση της νικοτίνης. Προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (ενδογενείς ουσίες με αναλγητική και χαλαρωτική δράση) στο σώμα. Οι ουσίες αυτές δίνουν το σήμα στον οργανισμό για μείωση του στρες και αύξηση της ενεργητικότητας μέσω της ενεργοποίησης διαφόρων σημείων στα χέρια, το πρόσωπο και τα αυτιά. Σταδιακά, ο βελονισμός θα βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, θα εξαλείψει την ανάγκη για κάπνισμα και θα αποκαταστήσει την ισορροπία. Πολλές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι ο βελονισμός αυξάνει την ανάγκη για θετική δράση, δημιουργεί ζωτικότητα και αίσθηση ευφορίας, ενώ βοηθά το μυαλό να σκεφθεί καθαρά και να ελέγχει τις επιθυμίες του. Στην πραγματικότητα με το βελονισμό η ατομική προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος περιορίζεται κατά το ήμισυ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η αποφασιστικότητα του ατόμου για την επίτευξη του στόχου.

Οι βελόνες
Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι αποστειρωμένες, κατά προτίμηση μιας χρήσης, για να αποφεύγονται τα λάθη. Συνήθως χρησιμοποιούνται κινέζικες ή ιαπωνικές βελόνες από ατσάλι, μπορούν όμως να είναι και από άλλο μέταλλο. Το πάχος τους είναι 0,15 ως 0,25 mm, και υπάρχουν διάφορα μήκη. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα 20-30 λεπτά. Η παραμονή τους πάνω από 30 λεπτά, δεν βλάπτει, αλλά ούτε φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι συνεδρίες
Με μία έως πέντε επισκέψεις συνήθως αρκούν. Βέβαια, η πορεία της θεραπείας εξαρτάται κατά πολύ από την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται, τη χρήση ή όχι ψυχοφαρμάκων κ.λπ. Αν μετά από 4-5 συνεδρίες δεν φαίνεται η παραμικρή βελτίωση των συμπτωμάτων, τότε η θεραπεία διακόπτεται.
Είναι σημαντικό να έχεις υπομονή γιατί η βελτίωση φαίνεται μετά από 3-4 συνεδρίες. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα ήδη από την πρώτη συνεδρία, αφού νιώθει χαλαρωμένος, αναζωογονημένος και ξεκούραστος. Η μέγιστη βελτίωση έρχεται περίπου 4 εβδομάδες μετά από την τελευταία συνεδρία. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η θεραπεία δεν είναι εσωτερική, άρα δεν υπάρχουν φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Info
• Δημήτρης Μαύρος (Αριστείδου 5, Μαρούσι, τηλ.: 210 8020904), εναλλακτικός ιατρός-φυσικοπαθητικός, ειδικός ρεφλεξολόγος-NHS, ηλεκτροβελονιστής-H.D Berkeley-London, σύμβουλος Διατροφολογίας NHS, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.
• Ιωακείμ Τσιγερίδης MD, ειδικός παθολόγος, διαβητολόγος, ειδικός βελονισμού, τηλ. 210 6082272
• Χριστ. Γ. Μαρκόπουλος, ιατρός-διευθυντής της «Κλινικής Έρευνας και Εφαρμογής Παραδοσιακού Βελονισμού», Αθήνα, Σόλωνος 34, τηλ. 210 3637064


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.