Αρχική Infokids Αποδράσεις Περίπατος πολιτισμού στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (24-27/5)

Περίπατος πολιτισμού στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (24-27/5)

Εάν είστε βιβλιόφιλοι και κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου. Εάν πάλι δεν μένετε στα βόρεια της χώρας αλλά επιθυμείτε να ξεφύγετε λίγο από την πολύβουη αθηναική πρωτεύουσα τότε εκμεταλλευτείτε το σαββατοκύριακο για μια σύντομη απόδραση στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει και στηρίζει την διεθνή έκθεση, συνδιοργανώνοντας με μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Περίπατος Πολιτισμού», σε μια προσπάθεια να αναδείξει και να ενισχύσει τη πολυσυλλεκτική ταυτότητα της πόλης, γιορτάζοντας παράλληλα και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία και την ιστορία της Νύμφης του Θερμαικού.

Το πρόγραμμα του «Περιπάτου Πολιτισμού» διαμορφώνεται ως εξής:

21 Μαίου έως 24 Ιουνίου – «Τα Κτίσματα και οι Συγγραφείς»

Η δράση ξεκινάει λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Πρόκειται για έναν ποιητικό και λογοτεχνικό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε μια διαδρομή, που ξεκινάει από τα περίπτερα της Έκθεσης και με τη βοήθεια ενός χάρτη που θα μοιράζεται δωρεάν στην είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρωτότυπη και λογοτεχνική περιδιάβαση στην πόλη, να ανακαλύψουν τους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα και να διαβάσουν ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων, που θα αναρτηθούν σε μεγάλα banners, έξω από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κτίριο της ΧΑΝΘ, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο. Τα κείμενα των banners ανήκουν στους: Γιώργο Χειμωνά, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκο - Αλέξη Ασλάνογλου, Ζωή Καρέλλη, Γιώργο Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου, Νίκο -Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτο Κύρου, Νίκο Μπακόλα, Στέλιο Ξεφλούδα, Κωστή Μοσκώφ, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πάνου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ

- Ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, της Σερβικής αποστολής με το τουριστικό λεωφορείο HOP ON – HOP OFF

21:30 – Πάρτι έναρξης 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Αίθριος χώρος Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
Από το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε δύο ομάδες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν συναυλίες στα 2 υπαίθρια τουριστικά λεωφορεία της πόλης (Hop on - Hop off). Η Φιλαρμονική θα καταλήξει στις 21.30 στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου όπου και θα ξεκινήσει το πάρτι εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου με συναυλία από τους Balkan Cola και dj set από τους Balkanoise (Δ. Αθανασιάδης, Δ. Τζινούδης, Στ. Τσιτσόπουλος, Δ. Καραθάνος και guest star τον Θωμά Κοροβίνη). Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με θεματική την παλιά και νέα Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Στο πάρτι θα προσφέρονται ποτά και σνακς.

24 έως 27 Μαΐου– Θεματική Έκθεση: «Αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη - Focus: 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της» - Περίπτερο 13 ΔΕΘ
Μία διεξοδική παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο βάρος στην απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Θα πραγματοποιηθούν έκθεση βιβλίων της σχετικής ιστοριογραφίας, φωτογραφική έκθεση με σπάνια ντοκουμέντα, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και παρουσιάσεις βιβλίων. (Αναλυτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο αφιέρωμα, στο δεύτερο επισυναπτόμενο έγγραφο).

24 και 25 Μαΐου - 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης της Εταιρείας Συγγραφέων - Περίπτερο 13 ΔΕΘ
8 Ποιητές και ποιήτριες από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και FYROM) και 8 Έλληνες ποιητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσουν την ποίηση της κάθε χώρας, θα διαβάσουν ποιήματά τους στη γλώσσα τους, τα οποία θα συνοδεύει ελληνική μετάφραση και θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να καταστήσει το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, έναν στέρεο ετήσιο πολιτιστικό θεσμό, ικανό να ανοίξει και να εδραιώσει ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, να αναδείξει τα κοινά τους πολιτισμικά στοιχεία, να γεφυρώσει  τις τυχόν διαφορές, να προβάλλει το ποιητικό και λογοτεχνικό τους πρόσωπο και να προωθήσει τη σύσφιξη των σχέσεων.

24 έως 27 Μαΐου - Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος - «ΟΝΟΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» / Ατομική έκθεση του Γεράσιμου Νεόφυτου
Μία έκθεση 30 μαυρόασπρων αναλογικών φωτογραφιών, ένα φωτογραφικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του φωτογράφου Γεράσιμου Νεόφυτου. Οι φωτογραφίες, χωρίς να είναι αυστηρά περιγραφικές, αποτυπώνουν την πόλη, τους ανθρώπους και την καθημερινότητα της, μέσα από την ποιητική και καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο οπτικό συγκινησιακό χώρο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ

18:00 - ΝΟΗΣΙΣ / Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, «Διανυκτέρευση στο μουσείο – Sleepover»
Με αφορμή την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η πετυχημένη διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης «Διανυκτέρευση στο Μουσείο» θα δώσει την ευκαιρία σε 30 παιδιά να περάσουν μία αξέχαστη νύχτα στο Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», όπου και θα πάρουν μέρος σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες με τη συνδρομή μουσειοπαιδαγωγών.

19:00 – Λευκός Πύργος – «Book Night»
Τα καταστήματα Public συνεχίζοντας και το 2012 την εκστρατεία για τη διάδοση της ανάγνωσης με νέο κεντρικό μήνυμα «Ένα βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή... ειδικά όταν το διαβάσεις!» διοργανώνουν το 1ο Booknight στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια βραδιά, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφιερωμένη στο βιβλίο. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 25 Μαΐου από τις 19:00, στο Λευκό Πύργο, τα Public καλούν το κοινό σε μεγάλη συναυλία με το Μύρωνα Στρατή και τους Speakeasies, με εισιτήριο ένα ή περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη τους. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Μητρόπολης Νεάπολης και Σταυρούπολης, του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου, της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, της Μονάδας Συμβουλευτικής Κρατούμενων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ, της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις», του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου Όσσας. Την όμορφη αυτή βραδιά θα παρουσιάσουν οι Έλσα Ποιμενίδου και Χριστίνα Κανατάκη και θα την πλαισιώσουν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί από το ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και τον ΕΡΩΤΙΚΟ, οι graffiti artists του The Box Gallery, η ομάδα comic artists του Inkorrekt μαζί με τους Γιάννη Τεξή και Χρήστο Σταμπουλή, οι φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ το παρόν θα δώσουν αγαπημένοι συγγραφείς! Την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 19:00, τα Public σας περιμένουν στο Λευκό Πύργο με ένα ή περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας!

19:00 - Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αποκαλυπτήρια: «Ο τοίχος των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών»
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τους λογοτέχνες της πόλης. Με αφορμή μία ιδέα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Κουτσούκου, δημιουργεί τον «Τοίχο των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών». Σε καλαίσθητες πλάκες θα χαραχτούν στίχοι από γνωστούς εκλιπόντες λογοτέχνες της πόλης. Οι πλάκες θα αναρτηθούν στην πρόσοψη της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι πρώτοι ποιητές, θα είναι ο Γιώργος Βαφόπουλος, η Ζωή Καρέλλη και ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

22:00 - «Οι Δρόμοι και οι Συγγραφείς» - Αύλιος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Ποιητές και πεζογράφοι της νεότερης γενιάς, που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, γράφουν και παρουσιάζουν ποιήματα και κείμενά τους, εμπνευσμένα από γνωστούς δρόμους της πόλης. 15 συγγραφείς – 15 κείμενα – 15 προσωπικές αφηγήσεις δημιουργούν ένα σύγχρονο λογοτεχνικό ιστό. Παράλληλα, το μουσικό συγκρότημα «Τρίο Τζαζ» αυτοσχεδιάζει πάνω στο λόγο των συγγραφέων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος».
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Γιώργος Αλισάνογλου, Αναστασία Γκίτση, Σταύρος Ζαφειρίου, Θωμάς Ιωάννου, Δώρα Κασκάλη, Μαίρη Κλιγκάτση, Χλόη Κουτσουμπέλη, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Κώστας Παπαθανασίου, Τάσος Ρήτος, Δημήτρης Τανούδης, Γεωργία Τρούλη, Βίκτωρας Τσιλώνης, Νίκη Χαλκιαδάκη. Συντονιστής: Γεώργιος Γιαννόπουλος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

25 έως 27 ΜΑΪΟΥ - «TheSOULονίκη books & the city» - «Colors Rooms & Apartments» (Βαλαωρίτου 21)
Το γνωστό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Soul», παρουσιάζει στο ξενοδοχείο «Colors» μία έκθεση φωτογραφίας, με 50 πορτρέτα Ελλήνων λογοτεχνών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα βρίσκονται στην πόλη στις 24 Μαίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Τα πορτρέτα ανήκουν στους: Θωμά Κοροβίνη, Ζυράννα Ζατέλη, Χρήστο Χωμενίδη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Βικτόρια Χίσλοπ, Ίαν Ράνκιν, Σώτη Τριανταφύλλου, Θανάση Χειμωνά, Σοφία Νικολαΐδου, Ίνγκο Σούλτζε κ.ά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΪΟΥ

22:00 – «EROS – ΕΝ ΠΛΩ με όχημα τη λογοτεχνία» - Καράβι «Κλειώ» από το Λευκό Πύργο
Η ηθοποιός Νόπη Ράντη μαζί με τον μουσικό Nick Brave θα παρουσιάσουν το δρώμενο EROS ΕΝ ΠΛΩ σε ποίηση Γιώργου Αλισάνογλου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο καράβι «Κλειώ» που θα ξεκινήσει στις 22:00 από την περιοχή του Λευκού Πύργου και θα βρίσκεται εν πλω στο Θερμαϊκό Κόλπο για μια περίπου ώρα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ

18:00 έως 20:00 - «Hop on – Hop Off με όχημα τη λογοτεχνία» / Βόλτα στην πόλη με το τουριστικό λεωφορείο
Οκτώ ποιητές της πόλης, συνοδεία μουσικών, θα πραγματοποιήσουν μία πρωτότυπη βόλτα με το τουριστικό λεωφορείο Hop on – Hop Off, ξεκινώντας από την είσοδο της HELEXPO (είσοδος Εγνατίας) και διαβάζοντας ποιήματα και κείμενά τους, με θέμα τη «Λογοτεχνία ως όχημα», κυριολεκτικά ή και μεταφορικά. Το λεωφορείο θα κάνει το γύρο του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ θα σταματάει σε συγκεκριμένα σημεία (είσοδος HELEXPO / Εγνατία, πλατεία Αριστοτέλους, Αλκαζάρ, πλατεία Ελευθερίας, Λευκός Πύργος, είσοδος HELEXPO / Εγνατία), όπου θα ανανεώνει το πλήρωμά του.
Παίρνουν μέρος: Αναστασία Γκίτση, Κώστας Παπαθανασίου, Ειρήνη Παππά, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Γεωργία Τρούλη, Βίκτωρας Τσιλώνης, Ιορδάνης Κουμασίδης και Χλόη Κουτσουμπέλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

18:00 – Εγκαίνια Έκθεσης Ελληνοαλβανικού βιβλίου – Φουαγιέ Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στην αλβανική γλώσσα και Αλβανών συγγραφέων μεταφρασμένων στα ελληνικά. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αλβανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.