Αρχική Περιβάλλον Πες μου τι ψάρι τρως...

Πες μου τι ψάρι τρως...

Την ανάγκη για θαλάσσια καταφύγια που θα δώσουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια, αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες, επισημαίνει η Greenpeace, που αναδεικνύει το πρόβλημα μέσα από πρόσφατη έρευνα της.

Ανησυχητικό το ότι σύμφωνα με την έρευνα 9 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν πώς αλιεύθηκε το ψάρι που καταναλώνουν και κατά συνέπεια την κατάσταση των αποθεμάτων του. Τείνουν να καταναλώνουν το πολύ 3-4 είδη ψαριών, τα οποία, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, λόγω της μέσης αλιείας (μηχανότρατα, γρι γρι).

Όπως προκύπτει λοιπόν από την έρευνα της Greenpeace ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών αγοράζει ψάρι από σπάνια έως και ποτέ λόγω του αποτρεπτικού κόστους και ότι προτιμούν τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας (όπως τσιπούρα, γαύρος, σαρδέλα και μπακαλιάρος) λόγω χαμηλότερου κόστους. Το 76,3% του κόσμου προμηθεύεται ψάρια από συνοικιακά ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές ή σούπερ μάρκετ, όπου τα ψάρια προέρχονται κυρίως από μηχανότρατες, γρι γρι και υδατοκαλλιέργειες και είναι περιορισμένα σε είδη. Αντιθέτως, μόλις το 16,6% αγοράζει ψάρια αλιευμένα με επιλεκτικό τρόπο από μικρούς παράκτιους ψαράδες και κατ’ επέκταση έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών.

Επίσης, οι παράκτιοι αλιείς, αν και είναι περισσότεροι, καταλαμβάνουν ελάχιστο μερίδιο της αγοράς. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα περιορισμένες επιλογές στους καταναλωτές οι οποίοι στο μεταξύ δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε μη δημοφιλή ψάρια, τα οποία αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από τους μικρούς παράκτιους ψαράδες. Από την άλλη, μεγάλο ποσοστό που τα γνωρίζουν (58,1%), δυσκολεύονται να τα βρουν στην αγορά, γεγονός που επαληθεύει το μονοπώλιο των καταστροφικών πρακτικών αλιείας.

Για το θέμα η Greenpeace έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια που θα εξασφαλίσουν ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή και να σπάσει το μονοπώλιο στην αλιεία. Μπες στο posotonexeis.org και μάθε περισσότερα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.