Αρχική Infokids Υγεία Πεταχτά αυτιά; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «ωτοπλαστική»

Πεταχτά αυτιά; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «ωτοπλαστική»

Στο πρόβλημα των πεταχτών ή των μεγάλων αυτιών η αισθητική πλαστική χειρουργική υπόσχεται να διορθώσει τις ατέλειες. Αν και τα αυτιά δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προσώπου, εν τούτοις το οριοθετούν. Έτσι η δυνατότητα διόρθωσης μικροατελειών έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για το πώς δείχνουμε αλλά κυρίως για το πώς αισθανόμαστε.
Τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν τα απασχολεί το πρόβλημα, ούτε είναι ευερέθιστα εξαιτίας των αυτιών τους. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι με τα αυτιά του κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν για πρώτη φορά οι συνομήλικοι ή συμμαθητές του αρχίσουν να το κοροϊδεύουν γι’ αυτά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του. Οι γονείς λοιπόν δεν θα πρέπει να αφήσουν να δημιουργηθεί το αίσθημα της κατωτερότητας και του μη φυσιολογικού ατόμου. Συνεπώς καλό θα είναι ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, με τη συμπλήρωση των 6-7 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ενήλικης ζωής. Όμως αργότερα η εγχείρηση είναι συνήθως συνδεδεμένη με περισσότερη ψυχολογική επιβάρυνση, επειδή έφηβοι και ενήλικες ενοχλούνται περισσότερο από τη δυσμορφία αυτή και εκλαμβάνουν πιο συνειδητά την όλη διαδικασία της επέμβασης.
Το αισθητικό αποτέλεσμα παραμένει για όλη τη ζωή αναλλοίωτο, τα αυτιά δεν αλλάζουν ποτέ πια θέση και απέχουν όσο πρέπει από το κεφάλι, αρκεί η εγχείρηση να έχει γίνει από έμπειρο χειρουργό, ο οποίος θα εφαρμόσει όλους τους κανόνες της ενδεδειγμένης χειρουργικής τεχνικής.

Κλασική Ωτοπλαστική
Η επέμβαση: Η επέμβαση συνήθως στοχεύει στην αναμόρφωση των χόνδρων που δίνουν σχήμα στο αυτί για να διορθωθεί η αντιαισθητική προεξοχή τους. Η επέμβαση ξεκινάει με μια τομή ακριβώς πίσω από το αυτί στο χόνδρο όπου ενώνει το αυτί με το κεφάλι. Ο γιατρός στη συνέχεια αφαιρεί την ποσότητα του χόνδρου και το περίσσιο δέρμα για να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός θα σμιλέψει το χόνδρο για να του δώσει το σχήμα που θέλει και μετά θα τον στηρίξει στο σημείο που θέλει με ράμματα. Μετά την επέμβαση τοποθετούνται ράμματα στο χόνδρο για να μείνει στη νέα του θέση. Οι τομές και οι ουλές που δημιουργούνται είναι καλά κρυμμένες στο πίσω μέρος του αυτιού ώστε να μην είναι ορατές.
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι: Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις αυτιών που είτε είναι πολύ μεγάλα είτε προβάλλουν περισσότερο από το κανονικό στα πλάγια του προσώπου. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των επτά ετών αφού τότε το εξωτερικό μέρος του αυτιού του παιδιού έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό πλήρη ανάπτυξη. Συνεπώς, από την ηλικία αυτή και μετά, μπορεί να αντιμετωπιστεί άφοβα το συγκεκριμένο αυτό ανατομικό πρόβλημα.
Η αναισθησία: Η ωτοπλαστική γίνεται κάτω από γενική αναισθησία στα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είτε κάτω από τοπική αναισθησία είτε υπό γενική αναισθησία.
Η διάρκεια: Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες για κάθε αυτί. Η διάρκεια εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποιεί ο γιατρός και από το μέγεθος της διόρθωσης που χρειάζεται να γίνει.
Η νοσηλεία: Στην επέμβαση αυτή ο ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο. Εξέρχεται λίγη ώρα μετά το χειρουργείο δεμένος με ένα ελαστικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι.
Ανάρρωση: Με την έξοδο από το νοσοκομείο δίνονται οδηγίες για αντιβιοτική θεραπεία και παυσίπονα για ένα μικρό πόνο που πιθανόν να υπάρξει. Τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση γίνεται η πρώτη αλλαγή. Ο ασθενής μπορεί να αρχίζει να λούζεται. Ράμματα συνήθως δεν υπάρχουν και η ουλή που ίσως δημιουργηθεί κρύβεται πίσω από το αυτί. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις περισσότερες καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες αλλά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για τουλάχιστον 6 εβδομάδες ή και περισσότερο.
Οι κίνδυνοι- επιπλοκές: Για να αποφευχθεί η πιθανότητα μόλυνσης ή αιμορραγίας στην περιοχή του αυτιού χρειάζεται πολλή προσοχή και σχολαστική καθαριότητα της περιοχής. Επιπλέον αν το αυτί λυγίσει προς τα εμπρός τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, μπορεί να καταστρέψει και το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πιστή εφαρμογή των εντολών που έχει δώσει ο γιατρός.

Ωτοπλαστική με laser
Η τεχνολογία των laser προσφέρει και σε αυτό το πρόβλημα λύση, αφού σήμερα μπορεί να γίνει η διόρθωση των πεταχτών αυτιών μόνο με τη χρήση laser. Χωρίς νοσοκομείο, χωρίς χειρουργείο, χωρίς τομές, χωρίς αναισθησία, χωρίς ράμματα, χωρίς πόνο. Είναι πλέον μια διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο χωρίς καν αναισθησία! Με τη χρήση ενός ειδικού laser, ο ειδικός σαρώνει την επιφάνεια του κάθε αυτιού με τη δέσμη του μηχανήματος και μετά τοποθετεί έναν ειδικό νάρθηκα στο αυτί. Κατόπιν «δένει» τα αυτιά με έναν επίδεσμο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε αυτί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνει ο νάρθηκας (μέσω του επιδέσμου ή μιας κορδέλας για τα μαλλιά) στο αυτί για τρεις εβδομάδες επί 24ώρου βάσεως και για άλλες τρεις εβδομάδες να φοριέται μόνο τη νύχτα. Το αυτί αλλάζει σχήμα και το αποτέλεσμα μένει για πάντα χωρίς ποτέ να γίνει η παραμικρή χειρουργική πράξη ή να μείνει κάποιο σημάδι.

Νέα Ωτοπλαστική
Η νέα τεχνική ωτοπλαστικής σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1999 και βελτιώθηκε από την ομάδα του Δρ. Ιωάννη Λύρα ένα χρόνο αργότερα οπότε και εφαρμόστηκε σε 707 μέχρι στιγμής άτομα με το πρόβλημα αυτό στην Ελλάδα. Το σκεπτικό της νέας τεχνικής βασίζεται στην ιδέα αναδίπλωσης του χόνδρου που αποτελεί το σκελετό του πτερυγίου του αυτιού και της σταθεροποίησής του σε μία νέα θέση, πιο κοντά στο κρανίο. Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται μία μικρή οπή στο οπίσθιο μέρος του πτερυγίου μέσω της οποίας, επιτυγχάνεται η χαλάρωση της μνήμης, του χόνδρου, του ωτός, και δίνεται σε αυτό το φυσικό σχήμα, τύπου «Υ» που χαρακτηρίζει τα αυτιά όσων δεν έχουν το αισθητικό αυτό πρόβλημα. Αμέσως μετά, μέσω έξι πολύ μικρών οπών που βρίσκονται κρυμμένες στις αναδιπλώσεις του πρόσθιου τμήματος του πτερυγίου του ωτός, τοποθετούνται τρία λεπτά ράμματα από απορροφήσιμο υλικό τα οποία διατηρούν το νέο σχήμα που έχει επιτευχθεί με τον χόνδρο του αυτιού να βρίσκεται στη σωστή θέση χωρίς όμως να έχουν ποτέ αισθητοί οι χειρισμοί που προηγήθηκαν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε…
Πέρα από τους αισθητικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων και δυσμορφιών των αυτιών όπως:

• Η άκρη του αυτιού να είναι διπλωμένη προς τα κάτω και μπροστά
• Το αυτί να έχει υπερβολικά μικρό μέγεθος
• Η απουσία καμπύλης στο εξωτερικό άκρο
• Φυσικές πτυχώσεις και δίπλες που δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα
• Τέλος, η δημιουργία νέων αυτιών (αποκατάσταση) σε περίπτωση απώλειας τους από τραυματισμό ή εξαιτίας γενετικής ανωμαλίας

Πληροφορίες για την επέμβαση μπορείτε να λάβετε από όλα τα Νοσοκομεία Παίδων της χώρας ή από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς (Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής www.hespras.gr. Ή από τις κατά τόπους Ενώσεις Πλαστικών Χειρουργών ή από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο)


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.