Πιλάφι με αγκινάρες και σπαράγγια

Εύκολο και νόστιμο πιάτο, που θα φτιάξετε μέσα σε λίγη ώρα. Ιδανικό γεύμα και για όσους νηστεύουν.

Υλικά

300 γρ. ρύζι για πιλάφι
5 μέτριες αγκινάρες
χυμός από 1 λεμόνι
1 ματσάκι σπαράγγια, κατά προτίμηση άγρια
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 κλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
3 κλαράκια άνηθου ή μάραθου, ψιλοκομμένα
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. καφέ βούτυρο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε τις αγκινάρες σε κομμάτια, μέτρια στο πάχος. Τις βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με το χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.Ζεματίζετε τις κορυφές των σπαραγγιών για 3 λεπτά, σε καυτό αλατισμένο νερό, τις σουρώνετε και τις βουτάτε αμέσως σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε τον βρασμό. Τις σουρώνετε ξανά.

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια και τον μάραθο/άνηθο. Προσθέτετε τα κομμάτια αγκινάρας και το μισό ζωμό λαχανικών και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μόλις πιει τον αρχικό ζωμό, ρίχνετε σταδιακά και τον άλλο μισό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε, απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίχνετε στο πιλάφι τον μαϊντανό και τις κορυφές από τα σπαράγγια.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε το ρύζι για περίπου 5 λεπτά ώστε να απορροφήσει η πετσέτα όλους τους υδρατμούς. Μπορείτε να το συνοδεύσετε και με τριμμένη παρμεζάνα.