Αρχική InfoMommy Υγεία Πιο ένοχο το σολάριουμ για καρκίνο του δέρματος

Πιο ένοχο το σολάριουμ για καρκίνο του δέρματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει, αν και ο καιρός ακόμα μας αποσυντονίζει, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να το υποδεχθούν μαυρισμένοι. Νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για το τεχνητό μαύρισμα έρχεται να φέρει μια νέα αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που κάνουν σολάριουμ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 730.000 νοσηλεύτριες που είχαν τεθεί υπό 20ετή ιατρική παρακολούθηση και διαπίστωσαν ότι όσες είχαν κάνει σολάριουμ στα νιάτα τους, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, και συγκεκριμένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αν και είναι πολλές οι μελέτες που έχουν σχετίσει το τεχνητό μαύρισμα με τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η σχέση με το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δεν ήταν μέχρι σήμερα σαφής.

Οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές σολάριουμ τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά έτος μεταξύ εφηβείας και 35 ετών, είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης βασικοκυτταρικού καρκινώματος, συγκριτικά με συνομήλικές τους που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεχνητό μαύρισμα.

Παρόμοιος κίνδυνος καταγράφηκε και για το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μορφή καρκίνου του δέρματος επίσης με υψηλή συχνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το μελάνωμα δεν κρίθηκαν ως στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδοθούν και στην τύχη.

Από τις 730.000 γυναίκες, μόνο 349 διαγνώστηκαν με μελάνωμα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τις 5.500 που διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ένα σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η χρήση του σολάριουμ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε τεχνητό μαύρισμα τουλάχιστον επτά φορές σε 12 μήνες κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση, είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν τελικά με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.