Αρχική InfoTeens Sports Ποδήλατα fixed gear, η νέα τάση στην αστική μετακίνηση

Ποδήλατα fixed gear, η νέα τάση στην αστική μετακίνηση

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα, όπου η κίνηση είναι καθημερινός βραχνάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνήθως επικρατεί το αδιαχώρητο και η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει στα ύψη, η μετακίνηση με το ποδήλατο θα μπορούσε να είναι ιδανική. Αρκεί βέβαια να είχαμε και ποδηλατόδρομους ώστε η οδήγησή του να είναι περισσότερο ασφαλής.

Παρολ'αυτά το ποδήλατο δεν παύει να είναι ένας τρόπος αστικής μετακίνησης που ευτυχώς κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφού είναι σχετικά ανέξοδο, ευέλικτο, γρήγορο, φιλικό προς το περιβάλλον ενώ την ίδια ώρα μας γυμνάζει.

Μια νέα τάση στην αστική μετακίνηση με ποδήλατο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο... Είναι τα ποδήλατα fixed gear που όμως δεν είναι απλά μια νέα μόδα αλλά ένας τρόπος ζωής και φιλοσοφία για όσους τα επιλέγουν.

Στην Αθήνα υπάρχει και μια ανοιχτή ομάδα ποδηλατών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ποδήλατα, τα οποία θα ακούσετε και ως “fixies”, οι οποίοι διοργανώνουν ποδηλατοπορείες στο κέντρο της πόλης και διάφορα events. Πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα fixed gear Athens.

Για τα fixed gear ποδήλατα μας μιλά ο Άγης Κολύβας, ιδιοκτήτης του καταστήματος 48χ17cycles (Βεΐκου 2, Μακρυγιάννη, Ακρόπολη) και ο πρώτος που έφερε αυτά τα ποδήλατα στην Αθήνα, πριν από περίπου 5-6 χρόνια.

Τα fixed gear, λοιπόν, είναι ποδήλατα με μια ταχύτητα, στα οποία ο πίσω τροχός είναι φιξαρισμένος. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε πετάλι και στην κατηφόρα για να κινηθούμε και αντίστοιχα επιβραδύνουμε όταν θέλουμε να σταματήσουμε. Δεν έχουν απαραίτητα φρένα, είναι πολύ απλά, χωρίς πολλά καλώδια και μοιάζουν αρκετά με τα ποδήλατα πίστας.


Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του '90 από ανθρώπους που ουσιαστικά χρησιμοποίησαν ποδήλατα τύπου πίστας για να κάνουν μεταφορές μέσα στην πόλη. Σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένα στο Τόκιο, στην Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα ενός fixed gear είναι το μικρό βάρος του. Ζυγίζει μεταξύ 7-9 κιλά την ώρα που ένα mountain bike ζυγίζει 14-15 κιλά ή και παραπάνω. Είναι απλό στην οδήγηση, αφού διαθέτει μόνο μια ταχύτητα και αυτό το κάνει ιδανικό για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Ειδικά στην Αθήνα όπου ο ποδηλάτης χρειάζεται να σταματά συχνά εξαιτίας των φαναριών που συναντά ανά λίγα μέτρα είναι εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να αλλάζει ταχύτητες.

Όπως και με άλλους τύπους ποδηλάτων και εδώ υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες και fixed gear για όσους αρέσκονται σε ποδηλατικά κόλπα!

Όσο για το σε ποιους απευθύνεται, θα λέγαμε σε όλους τους λάτρεις του ποδηλάτου. Ηλικιακά τουλάχιστον δεν υπάρχουν όρια. Από έφηβοι έως και άνθρωποι 65 ετών στρέφονται στα fixed gear.

Αν και εύκολο στην οδήγησή του, δεν συνιστάται ωστόσο για κάποιον που δεν ξέρει από ποδήλατο, μας λέει ο Άγης. Και φυσικά εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τα fixed gear ποδήλατα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο τεχνικό και κατάστημα.

Ένα έτοιμο fixed gear ποδήλατο ξεκινάει να πωλείται συνήθως από 400 ευρώ και αυτά που κατασκευάζουμε κατά παραγγελία είναι κάπως πιο ακριβά και συνήθως η τιμή τους ξεκινάει από 700 ευρώ. Ωστόσο, μπορούμε, με λιγότερα χρήματα, να μετατρέψουμε και ένα παλιό ποδήλατο που έχουμε σε fixed gear αρκεί να είναι ποδήλατο κούρσας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.