Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ποια είναι τα δηλητηριώδη ψάρια;

Ποια είναι τα δηλητηριώδη ψάρια;

Υπάρχουν κάποια ψάρια που μόνο αθώα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντιθέτως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο σε κάποιον που θα βρεθεί δίπλα τους. 1.200 είναι τα είδη των δηλητηριωδών ψαριών, πολύ περισσότερα από το σύνολο των υπόλοιπων δηλητηριωδών σπονδυλωτών (ανάμεσά τους και τα φίδια).

Δύο πάντως από τους εκπροσώπους του θαλάσσιου βασιλείου ερίζουν για τον τίτλο του πιο δηλητηριώδους ψαριού. Πρόκειται για το γουρουνόψαρο και το πετρόψαρο. Υπάρχει ένα ακόμη είδος, το λιονταρόψαρο, το οποίο συγγενεύει με το πετρόψαρο, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω τοξικότητας. Και τα δύο ανήκουν στα σκορπαινοειδή, το όνομα των οποίων οφείλεται στις δηλητηριώδεις άκανθες που διαθέτουν και θυμίζουν κεντρί σκορπιού.

Το πετρόψαρο

Όπως και η πεσκανδρίτσα, το πετρόψαρο (είδος σκορπίνας) κατοικεί στο θαλάσσιο βυθό, όπου είναι πιο δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς από έναν πραγματικό βράχο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο κίνδυνος, αφού στο ραχιαίο του πτερύγιο έχει (όπως και το λιονταρόψαρο με το οποίο συγγενεύει) άκανθες με δηλητήριο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

Το γουρουνόψαρο

Γεμίζει νερό και φουσκούνει για να αμυνθεί. Έχει ισχυρό δηλητήριο, ικανό να σκοτώσει άνθρωπο, το οποίο ονομάζεται τετροδοτοξίνη. Υπάρχουν περισσότερα από 120 είδη, τα οποία ζουν σε τροπικά νερά. Στην Ιαπωνία το κρέας του θεωρείται λιχουδιά, παρόλο που πρόκειται για πιάτο υψηλού ρίσκου.

Λιονταρόψαρο

Το λιονταρόψαρο

Γνωρίζουμε περί τα 15 είδη του. Χάρη στις φαντασμαγορικές μορφές του και τα έντονα χρώματά του συχνά το συναντάμε στα ενυδρεία, παρά το γεγονός ότι το δυνατό του δηλητήριο προϋποθέτει ειδικές προφυλάξεις. Αφθονεί στη ΝΑ Ασία και το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.