Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Ποιες είναι οι δευτερεύουσες ενδείξεις μιας εγκυμοσύνης;

Ποιες είναι οι δευτερεύουσες ενδείξεις μιας εγκυμοσύνης;

Η ορμονική διαταραχή που συνοδεύει μια εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως εκδηλώνονται κοντά στην ημερομηνία που θα εμφανιζόταν η επόμενη περίοδος.

Εκτός από την απουσία περιόδου, για πολλές γυναίκες το πρώτο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι μια αλλαγή στο στήθος. Συχνά το στήθος βαραίνει πριν αρχίσει η εμμηνόρροια και οι μεταβολές στην αρχή της εγκυμοσύνης απλώς ενισχύουν αυτό το συναίσθημα. Το στήθος μεγαλώνει, γίνετια πιο σκληρό και μοιάζει ευαίσθητο. Μερικές φορές το δέρμα "τραβάει" σαν να είναι τεντωμένο. Οι θηλές και η σκούρα περιοχή γύρω από αυτές, η άλως, μεγαλώνουν σε διάμετρο. Η άλως φουσκώνει και το δίκτυο των μικρών γαλακτογόνων αδένων εξαπλώνεται.

Μια άλλη ένδειξη πιθανής εγκυμοσύνης είναι η συχνή ούρηση. Μπορεί να επισκέπτεστε την τουαλέτα δύο ή τρεις φορές την ώρα. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι ακριβώς γνωστές αλλά σχετίζονται με τις ορμόνες. Ενδεχομένως, η υψηλή στάθμη οιστρογόνων να προκαλεί την έκκριση, από την υπόφυση, πρόσθετων ποσοτήτων μιας διουρητικής ορμόνης που είναι η αιτία της ούρησης. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το γεγονός το οιστρογόνο να επιδρά στους λείους μύες των ουρητήρων, των πόρων μέσω των οποίων μεταφέρονται τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη. Η συχνή ανάγκη ούρησης ελαττώνεται μετά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί και αργότερα.

Η πρωινή ναυτία- που στην πραγματικότητα μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας- ταλαιπωρεί δύο στις τρεις γυναίκες κατά τις δύο με έξι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και πριν την πρώτη απουσία περιόδου. Πρόκειται για ένα αίσθημα ελαφράς ναυτίας που συνδυάζεται με έλλειψη δυνάμεων και ανορεξία. Μερικές φορές επιδεινώνεται από την νευρικότητα και την ανησυχία της εγκύου αναφορικά με την εγκυμοσύνη. Ευτυχως μόνο μια γυναίκα στις τρεις παρουσιάζει τέτοιας έντασης ναυτία ούτως ώστε να προκαλείται ναυτία.

Η λιποθυμία είναι το τελευταίο και σπάνιο σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης παρόλο που η έγκυος μπορεί να νιώθει ζαλάδα και ίλιγγο στην αρχή της κύησης.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όλα μαζί, σε διάφορους συνδυασμούς, ή και μεμονωμένα, οπότε αν αναγνωρίζετε κάποιο απ' όλα στον εαυτό σας σε συνδυασμό με την απουσία περιόδου, το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο.

Φίλιππος Παπαπέτρου
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαστολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.