Αρχική Νέα Πολυτεχνείο 36 χρόνια μετά

Πολυτεχνείο 36 χρόνια μετά

17 Νοεμβρίου 1973Σήμερα, 17 Νοέμβρη στη Net στις 10.00 μ.μ. με τη μηχανή του χρόνου ταξιδεύουμε στα χρόνια της Χούντας.

"Λογοκρισία και προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας"

Στο τοίχο του γραφείου του, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ένα σκίτσο εφημερίδας εξαιρετικά επικριτικό για τη χούντα. Όποιος το έβλεπε πίστευε ότι ήταν ανεκτικός.

Η αλήθεια ήταν ότι το σκίτσο είχε λογοκριθεί και δε δημοσιεύθηκε ποτέ.

Ο Παπαδόπουλος το είχε σε κοινή θέα για να ξεγελάει τους ανταποκριτές ξένων εφημερίδων ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία του τύπου.

Τα κόλπα της χούντας αλλά και η στυγνή λογοκρισία είναι το θέμα της «Μηχανής του Χρόνου», που με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο επανέρχεται στα χρόνια που όλα τα σκίαζε η φοβέρα.

Αιχμή του δόρατος για την ιδεολογική καθοδήγηση ήταν ο Γεώργιος Γεωργαλάς που είχε τη θέση του «υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ».

Με εκπομπές στην χουντική τηλεόραση πέρναγε απευθείας την γραμμή της χούντας, ωραιοποιούσε την πραγματικότητα και διαστρέβλωνε την αλήθεια.

Η εκπομπή ανακάλυψε σπάνιο οπτικό υλικό με τον θεωρητικό της χούντας επι το έργο σε ομιλίες και περιοδείες

Ο «σοβιετολόγος» των συνταγματαρχών και πρώην στέλεχος του ΚΚΕ μετεξελίχθηκε σε έναν από τους χειροτέρους διώκτες της αριστερής ιδεολογίας.

Η λογοκρισία κυριάρχησε και στην τέχνη. Οι λογοκριτές μάλιστα φρόντιζαν ακόμη και στους δίσκους των 45 στροφών να μπαίνουν αληθινά τσιρότα πάνω στο βυνίλιο, έτσι ώστε να μην μπορεί να παίξει ο δίσκος στο πικ απ της ελληνικής ραδιοφωνίας. Η μηχανή του χρόνου βρήκε πολλούς τέτοιους δίσκους και παρουσιάζει τις ιστορίες των κομμένων τραγουδιών.

Οι τότε νέοι της εποχής θυμούνται το ξύλο σε κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να μην δουν επικίνδυνες αμερικανικές ταινίες, όπως το έργο Φράουλες κι αίμα κι φυσικά ούτε λόγος για τη ροκ μουσική, που στο μυαλό των χουντικών ήταν το ίδιο επικίνδυνη με τον κομμουνισμό!

Παραγωγή:Ελληνική

Σκηνοθέτης: Γιώργος Νταούλης

Αρχισυντάκτης:Δημήτρης Πετρόπουλος

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.