Αρχική Infokids Υγεία Παιδίατρος Πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές;

Πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι δύο μορφώματα, πλούσια σε λεμφικό ιστό, που βρίσκονται στις δυο πλευρές του φάρυγγα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οργάνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, «φιλτράροντας» οτιδήποτε περνάει από το στόμα και τη μύτη. Η αμυγδαλίτιδα αποτελεί μια ιδιαιτέρως συχνή πάθηση που παρατηρείται στην παιδική ηλικία χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς. Η αφαίρεση των αμυγδαλών σήμερα δεν είναι τόσο επιτακτικό ζήτημα όσο στο παρελθόν, και γίνεται μόνο όταν το παιδί υποφερεί τακτικά από αμυγδαλίτιδες ή συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, καθώς τα αντιβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αμυγδαλίτιδας.

Πότε η αφαίρεση των αμυγδαλών κρίνεται απαραίτητη;

Ο παιδίατρος για να προχωρήσει στη σύσταση της αφαίρεσης των αμυγδαλών από το χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο θα πρέπει να διαγνώσει κάποιες σοβαρές ενδείξεις. Η πρώτη ένδειξη σχετίζεται με την υπερτροφία των αμυγαδαλών που οδηγεί σε άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Tο παιδί που έχει υπερτροφία των αμυγδαλών, ροχαλίζει έντονα ενώ κατά διαστήματα παρατηρούνται διακοπές για μερικά δευτερόλεπτα στο ρυθμό της αναπνοής του. Η δεύτερη ένδειξη αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι η εμφάνιση συχνών συχνών αμυγδαλίτιδων με ρυθμό εμφάνισης 4 έως και 6 φορές το χρόνο με τη συνοδεία πυρετού, οι οποίες υποχωρούν μόνο με τη χορήγηση αντιβιοτικού. Oι αμυγδαλές μεγαλώνουν μαζί με το παιδί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως το πρόβλημα των υπερτροφικών αμυγδαλών. Η ηλικία κατά την οποία το παιδί είναι σε θέση να υποστεί αφαίρεση των αμυγδαλών είναι μεταξύ 2 και 5 ετών.


Η αφαίρεση των αμυγδαλών

Στο παρελθόν, η αφαίρεση των αμυγδαλών γινόταν και με τοπική αναισθησία, που όμως ταλαιπωρούσε το παιδί. Σήμερα προτιμάται η γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα, το παιδί συνέρχεται από τη νάρκωση και είναι έτοιμο να αναρρώσει. Η ενόχληση που υπάρχει αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο, ενώ από την επόμενη μέρα το παιδί είναι μια χαρά. Το παιδί καλό θα είναι να παραμείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο, για την περίπτωση που παρουσιαστεί αιμορραγία ενώ θα χρειαστεί να πάρει αντιβίωση για περίπου 10 μέρες, για να αποφευχθεί κάποια επιμόλυνση στο σημείο της επέμβασης.

Τι πρέπει να τρώει το παιδί

Tις πρώτες μέρες πρέπει να τρώει χλιαρές ή κρύες μαλακές τροφές, για να μην ανοίξει η πληγή ενώ κρίνεται υποχρεωτική η κατανάλωση παγωτού λόγω του ότι τα αγγεία συστέλλονται και μειώνεται η πιθανότητα αιμορραγίας. Aν η αφαίρεση των φαρυγγικών αμυγδαλών γίνει σε μικρή ηλικία, ο οργανισμός προσπαθεί κάποιες φορές να αναπληρώσει την έλλειψη και έτσι μεγαλώνουν οι γλωσσικές αμυγδαλές αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεγαλώσουν τόσο, ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

* Ευχαριστούμε την παιδίατρο Ελπίδα Κατσανδρή για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.