Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία για την Ελλάδα

Πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία για την Ελλάδα

Μια καθόλου ευχάριστη πρωτιά κατέχουν τα Ελληνόπουλα που σύμφωνα με νέα έρευνα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη και τα δεύτερα πιο παχύσαρκα στον κόσμο μετά τα Αμερικανάκια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας (μαθητών και μαθητριών ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό.

Εξ αυτών το 18,7% είναι υπέρβαρα και το υπόλοιπο 3,2% παχύσαρκα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στα αγόρια, όπου υπέρβαρο είναι το 23,6% και παχύσαρκο το 4,2%, σε σχέση με τα κορίτσια, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 14,1% και 2,2%. Σε ό,τι αφορά στην ηλικία, την πρωτιά κατέχουν οι 11χρονοι με 22,9% υπέρβαρων και παχύσαρκων, ενώ ακολουθούν οι 13χρονοι με 21,8% και οι 15χρονοι με 21%.

Η παχυσαρκία ρίχνει την αυτοπεποίθηση

Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι υγιή, ότι δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση και γενικά δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους.

Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δηλώνουν από την πλευρά τους ότι είναι λιγότερο αποδεκτά από το περιβάλλον τους και περισσότερο εκτεθειμένα στον σχολικό εκφοβισμό.

Με αυξητικές τάσεις...

Το πιο ανησυχητικό, ίσως, εύρημα της έρευνας είναι ότι η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει σταθερή αύξηση την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Το 2002 το ποσοστό ήταν 15,4%, ενώ το 2006 19,6 %. Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Μάθημα μαγειρικής για πιο υγιεινή διατροφή

Την εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής, προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Αντίστοιχο εγχείρημα στο Κολοράντο των ΗΠΑ έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να ανακαλύψουν διατροφικούς θησαυρούς από διαφορετικές κουζίνες ενώ τους βοήθησε να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.