Αρχική InfoMommy Νέα Πρόστιμο 1.500 ευρώ αν καπνίζετε στο ΙΧ παρουσία μικρού παιδιού

Πρόστιμο 1.500 ευρώ αν καπνίζετε στο ΙΧ παρουσία μικρού παιδιού

Τσουχτερό το πρόστιμο, το οποίο συνοδεύεται και από αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αν συλληφθείτε να καπνίζετε στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιού ηλικίας ως 12 χρόνων.
Καθώς βλέπετε, τα αντικαπνιστικά μέτρα επεκτείνονται, δημιουργώντας στενό κλοιό γύρω από τους καπνιστές. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στη Βουλή, με το νομοσχέδιο που αφορά την «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης».

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι «συλληφθούν» να καπνίζουν σε αυτοκίνητο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, στο οποίο επιβαίνουν παιδιά ηλικίας ως 12 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι οδηγοί. Το πρόστιμο διπλασιάζεται (3.000 ευρώ) στην περίπτωση που ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση, έστω κι αν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι, αλλά άλλος επιβάτης του οχήματος. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερομένων διοικητικών ποινών γίνεται από αστυνομικούς. Με το παραπάνω μέτρο- αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης- επιδιώκεται η πλήρης προστασία των ανηλίκων από τις συνέπειες του καπνίσματος κατά κυριολεξία «σε κλειστό χώρο», αφού τέτοιες συμπεριφορές σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι πολλαπλάσια βλαβερές απ΄ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Αναφέρεται ακόμη στην αιτιολογική έκθεση, «η συγκεκριμένη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο έχει διττό στόχο. Αφενός να αφυπνίσει τους γονείς που συνεχίζουν να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους εντυπώνοντάς τους το συγκεκριμένο αυτό πρότυπο, αφετέρου τη δεδομένη αυξημένη τοξικότητα του τσιγάρου μέσα στο αυτοκίνητο». Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρηση τοξικότητας του καπνού μέσα στο αυτοκίνητο ανέρχεται σε επίπεδα 27 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.