Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Σπανάκι και πορτοκάλι θωρακίζουν τον οργανισμό

Σπανάκι και πορτοκάλι θωρακίζουν τον οργανισμό

Εξαιρετικά πολύτιμα για την καλή υγεία και ειδικότερα για την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό είναι το σπανάκι και τα πορτοκάλια σύμφωνα με νέες έρευνες.

«Η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού αλλάζει το σίδηρο, τον μετατρέπει σε μη οξειδωτική κατάσταση, που είναι πιο εύκολη η απορρόφησή της από τον οργανισμό» τονίζει ο δρ Ρίτσαρντ Φολκς επικεφαλής ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων της Νορβηγίας, οι οποίοι εξετάζουν τους συνδυασμούς τροφών που βοηθούν στην καλύτερη υγεία. Για αυτούς η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει τον οργανισμό και τον βοηθά να «βγάλει» το καλύτερο αποτέλεσμα από όλες τις τροφές που προσλαμβάνει.

Ποιες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου και βιταμινών

Οι επιστήμονες εξετάζουν έναν νέο όρο για αυτό το αποτέλεσμα, τον οποίο ονομάζουν «βιοδιαθεσιμότητα» (bioavailability). «Βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει πόση θρεπτική ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου» επισημαίνει η δρ Τόνι Στιρ από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο Ανθρώπινης Διατροφής της Βρετανίας.

Πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγούν οι ερευνητές, ότι δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουμε και ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μπορεί να έχει άλλοτε ευεργετικά και άλλοτε δυσμενή αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού, ροφήματα τα οποία σύμφωνα με τη δρα Στιρ εμποδίζουν την πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταναλώνονται παράλληλα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα ωμά και τα βρασμένα ή ψητά λαχανικά. Σε ορισμένα το βράσιμο επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη βιταμινών, όπως συμβαίνει με τη Βήτα -καροτίνη των καρότων ενώ σε άλλα καταστρέφει τη βιταμίνη C, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες.

Ανάλογη είναι και η επίδραση του λίπους, όπως το ελαιόλαδο στα λαχανικά και τα κρέατα. Για αυτούς τους λόγους οι ερευνητές της βιοδιαθεσιμότητας επιχειρούν να καταρτίσουν πίνακα συνδυασμού τροφών και μεθόδων παρασκευής τροφίμων, προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη διατροφή.

Στον πίνακα πρωτεύουσα θέση κατέχει ο συνδυασμός χυμού πορτοκαλιού με σπανάκι, επειδή όπως υποστηρίζουν εμποδίζει την ανάπτυξη αναιμίας, ενεργειακής απώλειας και λοίμωξης ενώ το πορτοκάλι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.