Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη, αλλά και η αρπρόσκοπτη λειτουργία των βιβλιοθηκών εν γένει σε ένα τόπο. Δυστυχώς, εμείς πάσχουμε και από τα δύο. Ούτε αρκετές έχουμε, μα και αυτές τις λίγες δεν τις αφήνουμε κάποιες φορές να λειτουργήσουν με τρόπο που θα διευκολύνουν και εντέλει θα συντελούν το έργο τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί η θέση του αρμόδιου βιβλιοθηκονόμου στις υπάρχουσες σχολικές βιβλιοθήκες και να παραδοθούν τα κλειδιά στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, στην καλή θέληση των οποίων αλλά και στον, εξ αντικειμένου, περιορισμένο χρόνο τους επαφίεται η λειτουργία τους. Η απόφαση αυτή, έμμεσα οδηγεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην υπολειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, και στη χειρότερη, που είναι και το πιθανότερο, στην παύση της λειτουργίας τους.
Το Υπουργείο Παιδείας όμως, και προσωπικά η κ. Διαμαντοπούλου, οφείλουν να γνωρίζουν τον ουσιαστικό και πολύπλευρο ρόλο που διαδραματίζει η σωστή, αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην κατεύθυνση της καλλιέργειας, της φιλαναγνωσίας και του γενικότερου μορφωτικού επιπέδου των μαθητών και μαθητριών της χώρας, αυριανών πολιτών της. Οφείλει επίσης το Υπουργείο Παιδείας να γνωρίζει ότι μια σχολική βιβλιοθήκη έχει τους δικούς της κανόνες σωστής και εύρυθμης λειτουργίας και δεν μπορεί να επαφίεται στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα και δεν είναι ειδικευμένοι για τις ανάγκες μιας βιβλιοθήκης.
Σε μια χώρα μάλιστα, όπως η Ελλάδα, που ο αριθμός των δημόσιων βιβλιοθηκών και των σχολικών, είναι ήδη περιορισμένος, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συν των γειτονικών μας, η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, ισοδυναμεί με χτύπημα κατά της μόρφωσης και της παιδείας γενικότερα.
Η Εταιρεία Συγγραφέων ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του ώστε όλες οι σχολικές βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν με τους υπεύθυνους βιβλιοθηκονόμους. Όσο για τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας περί εξευρέσεως τρόπου ώστε οι σχολικές βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν στο προσεχές μέλλον, μας βρίσκουν εξαιρετικά επιφυλακτικούς και δύσπιστους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.