Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Σχολικά Μαγειρέματα «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»

Σχολικά Μαγειρέματα «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»

Ένας διαγωνισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινά στα σχολεία με στόχο να αναδείξει το ταλέντο των μαθητών στη μαγειρική. Όπως μας είπε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Έρρικα Παπαβενετίου, ιατρός-διατροφολόγος και Σύμβουλος Αγωγής Υγείας στο υπουργείο Παιδείας "Πίσω από αυτή την κατά τ' άλλα διασκεδαστική πρωτοβουλία, κρύβεται η ανάγκη να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία την αξία της σωστής μεσογειακής διατροφής, μιας διατροφής που η χώρα μας είχε πάντα την ευλογία να απολαμβάνει χωρίς κόπο και μπορεί και πρέπει και σήμερα να επαναφέρει στο οικογενειακό τραπέζι".

«Τα τρόφιμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση, την ποιότητα ζωής και θεμελιώδης ανθρώπινη αναγκαιότητα» γράφει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καθιέρωσε τον Οκτώβριο του 1980 την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Η τροφή είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και, παρά την αφθονία των αγαθών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Γη, οι συζητήσεις που αφορούν τη διατροφή επικεντρώνονται πιο πολύ σήμερα γύρω από δύο σύγχρονες επιδημίες: τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.

Την ίδια στιγμή που στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη το δικαίωμα στην τροφή δεν υπάρχει, στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες η υπερκατανάλωση οδηγεί σε σοβαρές διατροφικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα και γενικά στις ευρωπαϊκές χώρες δεν βιώνουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού. Μας απασχολούν κυρίως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο διατροφής και τη Μεσογειακή Διατροφή γενικότερα, αν και γνωρίζουμε ότι συμβάλλει πραγματικά στην καλή μας υγεία.

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με αφορμή την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής, στις 16 Νοεμβρίου του 2010, στον Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, τις αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, αλλά και τη θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας, πανευρωπαϊκά, στην παιδική παχυσαρκία δημιούργησε τον ιστοχώρο ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ στην πλατφόρμα i-create. Είναι χώρος αναφοράς, προβληματισμού, δράσεων, δημιουργικότητας, επικοινωνίας, διαγωνισμών, παιχνιδιών και γνώσης γύρω από θέματα διατροφής και της σχέσης της με την υγεία, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Ξεκινάμε τη δράση μας με τον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό:

ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»

Tο θέμα

Όλοι οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι μαθητές/τριες των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, ομαδικά ή ατομικά, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σας, στείλτε ηλεκτρονικά:

■ Παραδοσιακή συνταγή μαγειρικής
■ Πρωτότυπο έργο ζωγραφικής
■ Πρωτότυπη αφίσα
■ Ψηφιακό video

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, πληκτρολογήστε: http://www.i-create.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1458&catid=630〈=


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.