Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Μονοήμερη εκδρομή στη Φωκίδα

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Μονοήμερη εκδρομή στη Φωκίδα

Τα παιδιά έχουν διακοπές και εσείς σκέφτεστε πώς θα μπορούσατε να τις εμπλουτίσετε με τον καλύτερο τρόπο. Τι θα λέγατε για μια μονοήμερη απόδραση εν μέσω γιορτών για να προσφέρετε σε όλους μια εμπειρία ξεχωριστή; Ένα ταξίδι στο κέντρο της γης, μέσα σε ένα βαγονέτο που θα σας οδηγήσει 850 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους; Η στοά 850 σας περιμένει λοιπόν για να σας οδηγήσει σε υπόγειες διαδρομές, φορώντας εξοπλισμό μεταλλωρύχου, αλλά με κάθε ασφάλεια, προκειμένου να μάθετε βιωματικά την ιστορία της αξιοποίησης του ελληνικού βωξίτη.
Ξεκινάμε νωρίς το πρωί για να έχουμε όλη τη μέρα δικιά μας. Κατευθυνόμαστε προς Λιβαδειά και ακολουθούμε τη διαδρομή για Άμφισσα. Στο 51ο χλμ θα συναντήσουμε το μοναδικό στην Ελλάδα μεταλλευτικό πάρκο Vagonetto.
Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα - βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου - άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.
Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.(πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στο 51ο χλμ. στην Άμφισσα της Φωκίδας και λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2003. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850, συνεχίζει με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.
Η επίσκεψη στο Vagonetto προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και οικογένειες, και αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι στον πυρήνα μίας περιοχής διάσπαρτης από αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία και ιστορικούς χώρους.
Στοά 850
Η Στοά 850 άρχισε να ανοίγεται το 1967 και λειτούργησε μέχρι και το 1972. Έχει συντηρηθεί κατάλληλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να γίνει επισκέψιμη.
Η επίσκεψη στη στοά γίνεται με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες τριάντα χρόνια πριν, και μεταφέρει σήμερα τους επισκέπτες στην αρχή της διαδρομής, για να απολαύσουν κατόπιν περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα του ορυχείου.
Η περιήγηση στο παλιό ορυχείο είναι ένα καλειδοσκόπιο της ιστορίας του βωξίτη και της ζωής των ανθρώπων που δούλευαν εκεί. Ο επισκέπτης αισθάνεται πως παρακολουθεί μέσα από μία κλειδαρότρυπα μία μέρα από την πραγματική ζωή των χιλιάδων μεταλλωρύχων που πέρασαν από τη στοά και ενστάλαξαν στα σκοτεινά της βάθη τα γέλια, τα πειράγματα και τα μυστικά τους.
Η στοά είναι φωτισμένη και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός για την άνετη επίσκεψή της. Μέσα στη στοά έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές "θέσεις εργασίας" της υπόγειας εκμετάλλευσης με τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε και με εκπληκτικά ομοιώματα μεταλλωρύχων σε συγκεκριμένες "στάσεις" της εξορυκτικής διαδικασίας. Η όλη "αναπαράσταση" είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο οπτικοακουστικό σύστημα για την πιστή απόδοση των εργασιών της εποχής με ήχο και φως!

Πληροφορίες: Τηλ. 22650-78.819, www.vagonetto.gr, ανοιχτό καθημερινά 09.00 - 17.00).
Απόσταση από την Αθήνα: 200 χλμ. (μέσω Κάστρου, Ορχομενού, Αμφίκλειας, Γραβιάς).
Πού θα φάτε: Στη Φωκίδα, στο Μαγειρείο (Τηλ. 22340-22.535), στην πάνω πλατεία της Αμφίκλειας θα γευτείτε νοστιμότατα πιάτα με τζαζ υπόκρουση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.