Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που πλαισιώνουν τις περιοδικές του Εκθέσεις και απευθύνονται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιάζονται σε επίπεδο ανάλογο των δυνατοτήτων της κάθε ηλικίας και με γνώμονα τους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης (Multiple Intelligences). Εκτός από την επαφή με το πρωτογενές υλικό του Μουσείου, οι νεαροί επισκέπτες, μέσα από μεθόδους ενεργητικής μάθησης και δημιουργικά εργαστήρια, ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους, την κριτική τους ικανότητα και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.

Τις μαθητικές ομάδες καθοδηγούν εμψυχωτές με μουσειοπαιδαγωγική κατάρτιση.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για το έτος 2012

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ξεκίνησαν ήδη! Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας βρήκε ποικίλους τρόπους να μας υποδεχτεί στη νέα του περιοδική Έκθεση με τίτλο 100 χρόνια μιας «ζωντανής» συλλογής. Περιηγήσεις στον εκθεσιακό χώρο και ψυχαγωγικά παιχνίδια θα μας βοηθήσουν να περάσουμε αξέχαστα και ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες θα διασκεδάσουν τον καθένα μας ξεχωριστά.

Τ’ ακούς εσύ πρωτοσυρτή; Κι εσείς… βαστάζων και ουρά! (Νήπια)
Δώστε ρόλους στις κατασκευές σας, ντύστε τους πρωταγωνιστές σας και δώστε το σύνθημα για τον χορό! Οι μικροί καλλιτέχνες μέσα από τις δημιουργίες τους θα προσπαθήσουν να αποδώσουν την ομορφιά των ενδυμασιών και να ζωντανέψουν την κίνηση των χορευτών.

Ντετέκτιβ ενδυμασιών (Α΄ - Γ΄ Δημοτικού)
Φαντάζεστε να ζούσατε σε αλλοτινούς καιρούς; Στην αρχαϊκή εποχή, ανάμεσα σε Μινωίτισσες ή στην εποχή των βυζαντινών πριγκηπισσών ή να είχατε γεννηθεί στα χρόνια των προπρογιαγιάδων σας; Σας προτείνουμε να:
Α. φορέσετε τα καρτελάκια που αναγράφουν «Ντετέκτιβ ενδυμασιών»
Β. κρατήσετε για «κωδικούλη» την ημερομηνία των γενεθλίων σας
Παίζοντας και δημιουργώντας θα ανακαλύψουμε τις σχετικές με την τεκμηρίωση δραστηριότητες του μουσείου.

Ψαλίδι, πατρόν και prêt-a-porter στο μουσείο (Δ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού)
Ξεκινήστε έχοντας στο μυαλό σου ποιος θα είναι ο χρήστης της δημιουργίας σας. Θέλετε να ντύσετε για παράδειγμα μία μεγάλη γυναίκα ή μία νύφη; Επιλέξτε κάποιο από τα πατρόν παραδοσιακών ενδυμασιών του Εργαστηρίου μας και αρχίστε να δημιουργείτε. Με αφορμή την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητες των παραδοσιακών ενδυμασιών πρωτοτυπήστε με τις δημιουργίες σας!

Χωρίς ραφές και «ράμματα» (Γυμνάσιο-Λύκειο)

Οι μαθητές καλούνται να δοκιμάσουν τις δικές τους μοδιστρικές δυνάμεις και να αναπαραγάγουν με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με εργαλείο τη μεζούρα ένα πατρόν παραδοσιακού ενδύματος στα δικά τους μέτρα. Η αμοιβή τους; Θα διδαχθούν τη θαυμαστή «τέχνη» της μοδιστρικής. «Χρυσό βραχιόλι σ’ αυτόν που την κατείχε» λέγανε οι παλιοί.

Για περισσότερες πληροφορίες
καθώς και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε
στο τηλέφωνο 210-3629513, fax 210-3616690
e-mail: museum@lykeionellinidon.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.