Αρχική InfoTeens Υγεία Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ύποπτα για πρόκληση παχυσαρκίας

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ύποπτα για πρόκληση παχυσαρκίας

Η αγαπημένη συνήθεια των εφήβων να περνούν ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε σημείο μάλιστα εθισμού σε αυτά, ενδεχομένως να αυξάνει το άισθημα της πείνας σύμφωνα με ισχυρισμούς επιστημόνων, οδηγώντας τα παιδιά ακόμα και στην παχυσαρκία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, "ανοίγει" η όρεξη των παιδιών με αποτέλεσμα να ωθούνται να κάνουν επιδρομή στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας για να φάνε οποιοδήποτε σνακ που τους ξεγελάσει την πείνα. Σύμφωνα με έρευνα Καναδών και Δανών επιστημόνων που διεξήχθη στη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στη Daily Mail του Σαββάτου, οι έφηβοι που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή είχαν τη τάση να καταναλώσουν επιπλέον 80 θερμίδες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε σύγκριση με όσους εφήβους δεν έπαιζαν τέτοια παιχνίδια και οι οποίοι περιορίζονταν στο καθημερινό τους διατροφολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά καθώς ουσιαστικά εξηγούν ότι τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή δεν παχαίνουν αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν ασκούνται αλλά και επειδή τρώνε κατά τη διάρκεια αυτής τους της δραστηριότητας.
Στην έρευνα πήρε μέρος μια ομάδα 17χρονων εφήβων όπου ξεκουράστηκαν μία ώρα και έπαιξαν στον υπολογιστή για μία ώρα την επόμενη ημέρα ενώ κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρονικών διαστημάτων τους έπαιρναν αίμα ανά 10 λεπτά. Επίσης με μια ειδική συσκευή που μετράται το αξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, μετρήθηκε ο αριθμός των θερμίδων που είχαν κάψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά το πέρας της ώρας ξεκούρασης και της ώρας που τους επιτρεπόταν το παιχνίδι, οι έφηβοι κλήθηκαν να φάνε ένα πιάτο μακαρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια είχαν κάψει μόλις 21 επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της ώρας που έπαιξαν παιχνίδια στον υπολογιστή εν συγκρίσει με τις θερμίδες που έκαψαν όταν αναπαύονταν. Αργότερα όμως, έφαγαν λαμβάνοντας 80 θερμίδες από τις οποίες τις 60 τουλάχιστον δεν θα μπορούσαν να τις κάψουν. Επομένως, αν ένας έφηβος παίξει τον υπολογιστή τρεις ώρες ημερησίως, θα πάρει 180 θερμίδες τις οποίες δεν θα καταφέρει να χάσει και έτσι θα μετουσιωθούν σε παραπάνω σωματικό βάρος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.