Αρχική Fun Time Την ιδανική αναλογία για το τέλειο κάστρο στην άμμο ανακάλυψαν ερευνητές

Την ιδανική αναλογία για το τέλειο κάστρο στην άμμο ανακάλυψαν ερευνητές

Μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που επιλέγουν τα παιδιά να κάνουν στην παραλία είναι το χτίσιμο του κάστρου με πρώτη ύλη την άμμο.Επικές μάχες διεξάγονται στην ακτή για το ποιο παιδάκι θα καταφέρει να δημιουργήσει το ωραιότερο κάστρο και το σημαντικότερο, το κάστρο που θα αντέξει στην πρόκληση και δεν θα υποκλιθεί στην μαγεία του υγρού στοιχείου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ολλανδοί, Γάλλοι και Ιρανοί ερευνητές, δημοσίευσαν μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports», βάσει της οποίας κατάφεραν να βρουν ποια είναι η ιδανικότερη αναλογία για να φτιαχτεί το τέλειο κάστρο στην άμμο.

Όπως αναφέρουν, το νερό συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών» ανάμεσα στους κόκκους της. Όμως τόσο το πολύ όσο και το ελάχιστο νερό κάνουν το κάστρο ευάλωτο και προδιαγράφουν την καταστροφή του σε σύντομο χρόνο.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό.

Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή» και υποστηρίζει ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Αυτό το άριστο μείγμα (99% άμμος- 1% νερό) επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ανάλογα πάντα με την έκταση της βάσης του (όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το κάστρο).

Για παράδειγμα, με μια κυλινδρική βάση που έχει ακτίνα 20 εκατοστών, μπορεί κανείς -εφόσον ακολουθεί την παραπάνω επιστημονική «φόρμουλα»- να κτίσει άνετα ένα κάστρο ύψους έως 2,4 μέτρων (με τέτοιο κάστρο, εγγυημένα κανείς συγκεντρώνει γύρω του όχι μόνο τα παιδιά του, αλλά όλη την παραλία).

Το σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο από άμμο ύψους σχεδόν 12 μέτρων, πάνω σε μια φυσικά αρκετά μεγάλη βάση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.