Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Τι είναι οι σεισμοί και το τσουνάμι

Τι είναι οι σεισμοί και το τσουνάμι

Οι σεισμοί συμβαίνουν όταν οι άκρες των τεκτονικών πλακών, από τις οποίες αποτελείται ο φλοιός της γης, συγκρούονται, καθώς συγκλίνουν μεταξύ τους ή αποκλίνουν η μία από την άλλη.

Μια ρωγμή στο φλοιό της Γης λέγεται ρήγμα. Όταν δύο πλάκες συγκρούονται κατά μήκος ενός ρήγματος, προκαλούν σεισμικά κύματα που μεταδίδονται στους γύρω βράχους, με αποτέλεσμα το έδαφος να τρέμει.

Ένα κτίριο μπορεί να καταρρεύσει από σεισμό. Στις χώρες όπου οι σεισμοί είναι συχνοί, οι κάτοικοι κάνουν συχνά ασκήσεις ετοιμότητας για να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τους σεισμούς σε πραγματικές συνθήκες.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια κύματα που λέγονται τσουνάμι. Τα τσουνάμι κινούνται με μεγάλη ταχύτητα για πολλά χιλιόμετρα. όταν τελικά φτάσουν στην ακτή, προκαλούν τρομακτικές καταστροφές.

Τι είναι ο Σεισμογράφος
Τα σεισμικά κύματα καταγράφονται από ένα όργανο που λέγεται σεισμογράφος. Μια πολύ ευαίσθητη συσκευή, το σεισμόμετρο, μετρά τη συνολική έκταση ενός σεισμού. Η ένταση του σεισμού μετριέται με την κλίμακα Ρίχτερ, από 0 μέχρι 10 βαθμούς.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.