Αρχική InfoTeens Υγεία Τι σχέση έχει η τσίχλα με τη μνήμη;

Τι σχέση έχει η τσίχλα με τη μνήμη;

Η τσίχλα και οι ιδιότητες της αναφορικά με τη μνήμη αποτέλεσαν προσφάτως αμφιλεγόμενο θέμα για την επιστημονική κοινότητα βάσει δύο ερευνών που διεξήχθησαν και οι οποίες κατέληξαν σε αντιφατικά συμπερασμάτα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη έρευνα την οποία διεξήγαγε ομάδα ευρωπαίων γιατρών και στην οποία εξέταστηκαν περισσότεροι από 3 χιλιάδες μαθητές, απέδειξε ότι το μάσημα της τσίχλας εμποδίζει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να ανακαλέσουν πληροφορίες. Οι ερευνητές εξήγησαν το αποτέλεσμα που προέκυψε υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις των σιαγόνων κατά τη μάσηση επιδρούν στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει συνδυαστικά. Πολύ περισσότερο, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, στις διαδικασίες της μνήμης επιδρούν αρνητικά οποιεσδήποτε ρυθμικές μη συνειδητές κινήσεις, όπως το κούνημα των ποδιών ή το χτύπημα των δακτύλων.

Στον αντίποδα αυτής της άποψης βρίσκεατι μια ομάδα ψυχαναλυτών από τη Βρετανία που κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι η τσίχλα είναι δυνατόν να βελτιώσει τη μνήμη αφού σύμφωνα με τις έρευνές τους όσοι μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια των δοκιμών βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που δεν το έκαναν!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.