Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πολλές θερμίδες με την χαμηλή μνήμη;

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πολλές θερμίδες με την χαμηλή μνήμη;

Πιθανή σχέση ανάμεσα στην απώλεια μνήμης και σε γεύματα με πολλές θερμίδες διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ μελετούσε την ήπια γνωστική εξασθένηση, πρώιμη ένδειξη άνοιας, και σύμφωνα με όσα είπαν στο συνέδριο, μια διατροφή με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο διπλασιάζει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συγκριτικά με μια υποθερμιδική δίαιτα.

Η Ηπια Γνωστική Εκπτωση είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μια κατάσταση ανάμεσα στα αποτελέσματα της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου και σε εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έγινε σε 1.233 άτομα, 70-89 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με την κατανάλωση θερμίδων: χαμηλή θερμιδική πρόσληψη (600 – 1.526 θερμίδες/ημέρα), μέτρια (1.526 – 2.142,5) και υψηλή (2.142,5 – 6.000). Κανείς δεν έπασχε από άνοια, αλλά 163 είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ χαμηλής και μέτριας θερμιδικής πρόσληψης, αλλά η ομάδα υψηλής θερμιδικής κατανάλωσης είχε υπερδιπλάσια συχνότητα ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Η μελέτη δεν συμπεραίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες προκαλεί ήπια γνωστική εξασθένηση, αλλά ενδεχομένως τα άτομα με γνωστική εξασθένηση τελικά μπορεί να καταναλώνουν πολλές θερμίδες ή μπορεί κάποιος άλλος παράγοντας να εμπλέκεται στην αύξηση του κινδύνου ύπαρξης και των δύο παραμέτρων.

Πάντως ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σημειώνει ότι η διαπίστωση της σχέσης μπορεί να υποδεικνύει και μια πιθανή θεραπεία. «Η μείωση των θερμίδων και η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος πρόληψης της απώλειας μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.