Αρχική InfoDad Το επάγγελμα του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Το επάγγελμα του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι η επαγγελματική σας ιδιότητα επηρεάζει καταλυτικά την υγεία του παιδιού; Κι όμως υπάρχει σχέση σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας βάσει της οποίας οι καλλιτέχνες, οι φωτογράφοι, οι κομμωτές, οι μαθηματικοί και οι βοηθητικοί διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα υγιή επαγγέλματα όπως οι χτίστες, οι ζωγράφοι και όσοι εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων. Οι επιστήμονες στα πλαίσια της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, μελέτησαν στοιχεία από το πρόγραμμα «Εθνική Μελέτη Πρόληψης των Γεννήσεων με Ανωμαλίες» στις ΗΠΑ, που αφορούσαν στο «επαγγελματικό» ιστορικό 1.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με μία ή και περισσότερες γενετικές ανωμαλίες στο διάστημα 1997-2004. Τα στοιχεία αυτά τα συνέκριναν με εκείνα 4.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει υγιή παιδιά. Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυσή τους οι ερευνητές ταξινόμησαν τα διάφορα επαγγέλματα σε 63 γκρουπ, βασιζόμενοι στην έκθεση των ανδρών σε χημικές ουσίες ή άλλους πιθανούς κινδύνους.

Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων που αναλύθηκαν είχαν κάποια σχέση με τη γέννηση παιδιών με συγγενείς ανωμαλίες. Το ένα τρίτο δεν είχε καμία σχέση με αυτόν τον κίνδυνο. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονταν οι: αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι οδοντίατροι, οι ψαράδες, οι πυροσβέστες, όσοι εργάζονταν σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι διασκεδαστές, όσοι εργάζονταν σε χυτήρια, οι οικοδόμοι, οι ζωγράφοι, οι μηχανοδηγοί, οι στρατιωτικοί και οι δύτες.

Τα "ύποπτα" επαγγέλματα θεωρήθηκαν υπεύθυνα για προβλήματα στο στόμα, τα μάτια, τα αυτιά, το έντερο, τα άκρα και την καρδιά των παιδιών. Οι φωτογράφοι, οι επεξεργαστές εικόνας και οι οδηγοί αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στα μάτια (καταρράκτης, γλαύκωμα, απουσία ή ανεπάρκεια ιστού ματιών), ενώ οι τοπογράφοι αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στο έντερο.

Ο Dr Andrew Olshan από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένα επαγγέλματα σχετίζονταν με περισσότερες από μία συγγενείς ανωμαλίες στο ίδιο μέρος του σώματος.

«Για παράδειγμα οι φωτογράφοι και οι επεξεργαστές εικόνας συνδέθηκαν με τρεις διαφορετικές παθήσεις στα μάτια. Οι τοπογράφοι με τρεις κατηγορίες προβλημάτων στο έντερο και οι καλλιτέχνες με προβλήματα στα μάτια, αυτιά κ.α.» είπε χαρακτηριστικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.