Αρχική InfoTeens Υγεία Το κάπνισμα από την εφηβεία συνδέεται με πρόωρο θάνατο

Το κάπνισμα από την εφηβεία συνδέεται με πρόωρο θάνατο

Το κάπνισμα καλό δεν κάνει. Ούτε στις μεγάλες ούτε και στις νεαρές ηλικίες. Αυτό είναι γνωστό. Κάτι άλλο που όμως δεν είναι γνωστό μιας και σήμερα έρχεται στο φως της δημοσιότητας έπειτα από έρευνες των επιστημόνων είναι ότι οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα ύστερα από δεκαετίες, ακόμη κι αν κόψουν το κάπνισμα προτού γίνουν μεσήλικες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Και -εννοείται- πως κινδυνεύουν περισσότερο όσοι  ξεκίνησαν το κάπνισμα στην εφηβεία και δεν διέκοψαν ποτέ.

Ο Ντέιβιντ Μπάτι, επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, αναφέρει στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ότι η τελευταία  κατηγορία αντιμετωπίζει δύο φορές περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο σε σχέση με τους μη καπνιστές, αφού οι κίνδυνοι λειτουργούν σωρευτικά.

"Αν καπνίζεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από το αν κάπνιζες μόνο ως φοιτητής", είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι "το θετικό μήνυμα είναι πως δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσεις".

Ο Μπάτι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε δείγμα ανδρών οι οποίοι ξεκίνησαν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στο διάστημα 1916-1950 και ανέφεραν πόσο κάπνιζαν στο πλαίσιο των εξετάσεών τους στο πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια τους δόθηκαν ερωτηματολόγια για το κάπνισμα τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 28.000 άνδρες, εκ των οποίων περίπου οι 10.000 απάντησαν ότι κάπνιζαν ως προπτυχιακοί φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πέθαναν στη διάρκεια των 53 ετών που ακολούθησαν την έναρξη της έρευνας.

Οι άνδρες που ανέφεραν ότι κάπνιζαν τόσο στη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων όσο και αργότερα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Συγκριτικά, οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ που κάπνιζαν ως έφηβοι αλλά στη συνέχεια το έκοψαν, είχαν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και για καρδιακά νοσήματα.

"Τα καλά νέα είναι, για εκείνους που μπορούν να το κόψουν, ότι αυτό θα έχει τεράστια επιρροή για την υγεία τους", είπε ο δρ. Μάικλ Σίγκελ, ερευνητής σε θέματα κατανάλωσης καπνού στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.