Αρχική Νέα Το καλύτερο ηρεμιστικό για τα παιδιά: η φωνή της μητέρας

Το καλύτερο ηρεμιστικό για τα παιδιά: η φωνή της μητέρας

Νιώθετε τύψεις ότι λόγω δουλειάς απουσιάζετε από το σπίτι αρκετές ώρες και δεν βλέπετε τα παιδιά όσο θα θέλατε; Νεότερες έρευνες έρχονται να καταλαγιάσουν -εν μέρει ενδεχομένως- τις ενοχές μας, λέγοντάς μας ότι η φωνή της μητέρας, έστω και από το τηλέφωνο, μπορεί να προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση στις παιδικές και εφηβικές ψυχές.
Σύμφωνα με την έρευνα, Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν κατά πόσο η φωνητική αλληλεπίδραση με ένα αγαπημένο πρόσωπο επηρεάζει τους ανθρώπους, έλεγξαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, ορμόνη η οποία μειώνει το στρες, σε κορίτσια ηλικίας 7-12 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην προεφηβεία και είχαν βιώσει μία στρεσογόνο κατάσταση.
Στο πείραμα συμμετείχαν εξήντα κορίτσια, από τα οποία ζητήθηκε να κάνουν μια παρουσίαση μπροστά σε τρίτους γι' αυτό που είχαν βιώσει, και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Τα κορίτσια στην πρώτη ομάδα παρηγορήθηκαν από τις μητέρες τους που ήταν παρούσες στην παρουσίαση. Τα κορίτσια στη δεύτερη ομάδα, μίλησαν με τις μητέρες τους στο τηλέφωνο, χωρίς όμως να τις δουν, ενώ εκείνα της τρίτης ομάδας δεν ήρθαν καθόλου σε επαφή με τις μητέρες τους.
Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στα παιδιά καταγράφονταν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα κορίτσια παρηγορήθηκαν από τις μητέρες τους, είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου, παρήγαγαν παρόμοια επίπεδα ωκυτοκίνης.
Το αποτέλεσμα που εξήγαγαν οι ερευνητές και αυτό που τελικά έχει τη μεγαλύτερη σημασία από τέτοιου είδους έρευνες είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν την κοινωνική στήριξη, από την οικογένεια τους ή από στενούς φίλους, έχουν πιο συχνά προβλήματα υγείας σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.