Αρχική Νέα Το Λονδίνο απέκτησε το δικό του "Πύργο του Άιφελ"

Το Λονδίνο απέκτησε το δικό του "Πύργο του Άιφελ"

Η καρδιά των 30ων Σύγχρονων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων χτυπά στο Λονδίνο καθώς από τις 27 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί εκεί το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας ζει και κινείται στο πνεύμα του ολυμπισμού, έχοντας προσαρμόσει τον αγγλικό τρόπο ζωής στα ήθη και έθιμα που επιβάλλει ένα γεγονός τέτοιου βεληνεκούς.

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της ανέγερσης ενός μνημείου συμβόλου των ολυμπιακών αγώνων από την εκάστοτε πόλη οικοδέσποινα των αγώνων, το Λονδίνο απέκτησε το δικό του χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, τον πύργο Orbitt παίρνοντας το όνομά του από τον μεγιστάνα Λάκσμι Μίταλ, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γηραιάς Ηπείρου που θα το χρηματοδοτήσει. Το ArcelorMittal Orbit είναι ένας πύργος κατασκευασμένος εξολοκλήρου από 1.000 τόνου ατσαλιού και ύψους 115 μέτρων, ο υψηλότερος μέχρι σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, έμπνευση του ινδικής καταγωγής Βρετανού αρχιτέκτονα, Άνις Καπούρ, κοσμεί από τον περασμένο Νοέμβριο την είσοδο του Ολυμπιακού Πάρκου στο Λονδίνο. Το έργο είναι δύο φορές υψηλότερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας και από τις 28 Ιουλίου θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανεβούν στην κορυφή του για να απολαύσουν τη θέα του Λονδίνου.

Ο σπειροειδής μεταλλικός κόκκινος πύργος που κόστισε μόλις 19,1 εκατομμύρια λίρες, αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς από την πρώτη στιγμή πολλοί ήταν αυτοί που στάθηκαν σκεπτικοί ως προς την αισθητική αλλά και καλλιτεχνική του αξία χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως μια πράξη στυγνής εμπορευματοποίηση της τέχνης. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι μπορεί κάποιοι να σκεφτούν ότι είναι τρέλα εν μέσω οικονομικής κρίσης να κατασκευάζεται το μεγαλύτερο έργο δημόσιας τέχνης της Βρετανίας, αλλά πρόσθεσε ότι το Ολυμπιακό Πάρκο "χρειαζόταν κάτι επιπλέον για να αυξήσει την περιέργεια και το θαυμασμό" των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Ο δημιουργός δήλωσε ότι το δημιούργημα αυτό είναι η πιο σημαντική ανάθεση σε ολόκληρη την πορεία του διότι του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την περιορισμένη κλίμακα ενός συμβατικού έργου τέχνης και να φτιάξει κάτι που θα έχει σχέση με την πόλη και τους επισκέπτες της. Η κατασκευή του πύργου ήταν μια τεχνολογική πρόκληση ενώ πολλοί χαριτολογώντας δεν διστάζουν να το παραλληλίσουν με τον Πύργο του Αϊφελ. Ο ίδιος ο Κάπούρ βέβαια ομολόγησε ότι εμπνεύστηκε το έργο από τον πύργο της Βαβέλ, ένα οικοδόμημα που έχει μυθική ατμόσφαιρα και σε φτάνει μέχρι τα σύννεφα.

Δείτε την ανέγερση του Arcelor Mittal Orbit


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.