Αρχική Infokids Υγεία Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει διανοητικά τα παιδιά

Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει διανοητικά τα παιδιά

Για το παθητικό κάπνισμα πολλά έχουν ειπωθεί από τους ερευνητές. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν μέτρα υπέρ της προστασίας των παιδιών από τους φανατικούς καπνιστές, από την άλλη όμως, το ποσοστό των παιδιών που μπαίνουν στη θέση του παθητικού καπνιστή είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σήμερα, ακόμα μια έρευνα έρχεται να μας δείξει την επιβλαβή δράση του παθητικού καπνίσματος. Ερευνητές του University College London τονίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα, ενδέχεται να δημιουργήσει διανοητικά προβλήματα στα παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να αποφασίσουν οι γονείς που καπνίζουν να μην ασκούν τη βλαβερή τους συνήθεια μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και αν είναι δυνατόν να κόψουν τελείως το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, δύο στα τρία παιδιά ηλικίας 3-11 ετών είναι παθητικοί καπνιστές, ενώ ταυτόχρονα ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 9-17 ετών παρουσιάζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα διανοητικά προβλήματα καθώς και παθήσεις που σχετίζονται με τον εθισμό.

«Γνωρίζαμε ότι το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας στα παιδιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται και διανοητικά προβλήματα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μαρκ Χάμερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές μελέτησαν 901 παιδιά ηλικίας 4-8 ετών στη Βρετανία παίρνοντας δείγματα του σάλιου τους για ανάλυση αναζητώντας την πιθανή παρουσία ουσιών του καπνού, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τους γονείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά αλλά και το επίπεδο κοινωνικότητας των παιδιών τους. Τα πορίσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο ήταν εκτεθειμένο ένα παιδί στον καπνό τόσο περισσότερο επιβαρυνόταν η διανοητική του κατάσταση, με συμπτώματα όπως η υπερκινητικότητα ή η κακή συμπεριφορά. Αν και δεν μπορούν να προσδιορίσουν το πώς το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει διανοητικά τα παιδιά, οι ερευνητές εικάζουν ότι ο καπνός επιδρά σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.