Αρχική InfoTeens Υγεία To 80% των μαθητών έχει κάνει χρήση αλκοόλ

To 80% των μαθητών έχει κάνει χρήση αλκοόλ

Γερά ποτήρια» αποδεικνύονται και οι μαθητές του Νομού Δωδεκανήσων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρόδου. Το 80% των μαθητών έχει κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του!

Αυτά τα ποσοστά έρχονται να επιβεβαιώσουν, για ακόμη μία φορά, την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τον μαθητικό πληθυσμό της χώρας, αφού -σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)- ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, σε 504 παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών από σχολεία του Νομού Δωδεκανήσων (γυμνάσια και λύκεια Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Κω και Κάσου), αλλά και από την πόλη της Ρόδου (ιδιωτικά και δημόσια).

Η πρωτοβουλία της έρευνας ανήκει στην παιδίατρο κ. Ντίνα Μαχαιρίδη, που λόγω και της θέσης της ως γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει ετησίως αρκετά περιστατικά που της επιτρέπουν να έχει ισχυρή άποψη για το πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Πολιτεία», που μελέτησαν τη σχέση εφηβείας και αλκοόλ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε ενημερωτική ημερίδα του σχολείου τους.

Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Ενα μεγάλο ποσοστό (80,7%) είχε κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά, με την πρώτη φορά να παρουσιάζεται στις ηλικίες 12-15 στα αγόρια (78%) και στα 13-16 έτη στα κορίτσια (83,6%).

Από το σύνολο των παιδιών, 66% πίνουν γιατί τους αρέσει, 22% για την παρέα και ένα 12% πίνει για άλλους λόγους (στενοχώρια, για δοκιμή, ντρέπονται μην τους κοροϊδέψουν αν δεν πιουν, χωρίς λόγο), ενώ πίνουν κυρίως με τους φίλους τους (69%).

Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η μπίρα με ποσοστό 23,6%, ακολουθεί το κρασί με 20,6%, ενώ έπονται η βότκα και το τζιν με 11,8%. Τα αλκοολούχα αναψυκτικά (alcopops) όμως, που συχνά δεν αναφέρονται στις έρευνες, αποτελούν τον Νο 1 κίνδυνο για την «ελεύθερη είσοδο» των εφήβων στον αλκοολισμό.

Η οικογένεια
Τα παιδιά γονιών με ανώτερη μόρφωση πίνουν κυρίως εκτός σπιτιού και λόγω πιθανής οικονομικής άνεσης, σε σχέση με παιδιά γονέων χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, που καταναλώνουν αλκοόλ στο σπίτι, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή τους.

Αυτός ο ύπουλος εχθρός, βρίσκει έδαφος ανάπτυξης χάρη στη σχεδόν ανύπαρκτη εφαρμογή των νομικών περιορισμών που υπάρχουν στη χώρας μας και αφορούν την πρόσβαση στο αλκοόλ από τους εφήβους, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η ολοένα συχνότερη εμφάνιση διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα νεανικά lifestyle περιοδικά. Ολα αυτά ωραιοποιούν την κατανάλωση αλκοόλ και κρύβουν τους, έως και θανατηφόρους, κινδύνους της χρήσης του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΠΙΨΥ, σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα) και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%. Μάλιστα, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών δήλωσαν μέθη μέσα στον τελευταίο μήνα. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών (τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά) έστω για μία φορά τον τελευταίο μήνα στους 16χρονους παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 1999 και 2007 (από 31% το 1999 σε 41% το 2007).
Στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα ισχυρά οινοπνευματώδη ποτά, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί η μπίρα. Οι μισοί περίπου μαθητές στη χώρα μας αναφέρουν ότι αγόρασαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό για προσωπική τους χρήση μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ τα 3/4 αναφέρουν αγορά σε μπαρ ή καφετέρια. Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από εκείνα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή: Ethnos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.