Αρχική Περιβάλλον Χαλιά: Καθαρίστε & συντηρήστε τα σωστά

Χαλιά: Καθαρίστε & συντηρήστε τα σωστά

Δώστε προσοχή στους τρόπους συντήρησης των χαλιών σας και το αντάλλαγμα θα είναι καλή εμφάνιση για πολλά πολλά χρόνια. Ο κ. Ι. Μαξούτογλου, με οικογενειακή παράδοση και αξιόλογες σπουδές στη συντήρηση και αναπαλαίωση χειροποίητων χαλιών και κιλιμιών, μας δίνει ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές.

• Καθαρίστε τα χαλιά δύο φορές το χρόνο, αφού πρώτα τα περάσετε με την ηλεκτρική σκούπα πολύ καλά μπρος –πίσω, με μείγμα από 1 ποτήρι καθαρό πετρέλαιο, 3 ποτήρια νερό και ½ καπάκι μαλακτικό για να διατηρηθούν όλο το χειμώνα καθαρά, χωρίς παράσιτα, κίνδυνο μούχλας, έντομα και με ζωηρά χρώματα. Τρίψτε τα με βρεγμένο και καλά στραγγισμένο άσπρο πανί. Μην τα βγάλετε στον ήλιο να στεγνώσουν, γιατί κόβει το χρώμα. Τέλος, μην ξεβγάλετε, καθώς το νερό σπάει το λίπος του πετρελαίου και αυτό με τη σειρά του την ιδιότητα του σαπουνιού.
• Τα μεταξωτά χαλιά θα καθαρίσουν τέλεια εάν τα περάσετε με βρεγμένο άσπρο πανί στη φορά του πέλους. Αν έχουν λευκό χρώμα, προσθέστε ελάχιστο μαλακτικό.
• Αν κάποια ίνα εξέχει από το ύψος του περιβάλλοντος πέλους, κόψτε τη στο ίδιο ύψος με ένα ψαλίδι και ποτέ μην τραβάτε.
• Τοποθετήστε προστατευτικά κάτω από τα πόδια των επίπλων σας και μην τα σέρνετε, ιδιαίτερα αν είναι βαριά, κατά μήκος του χαλιού.
• Μην χτυπάτε ή τινάζετε το χαλί σας με δύναμη, διότι τα χτυπήματα αυτά μπορεί να τραυματίσουν τα στημόνια και τα υφάδια του. Τα μικρά χαλιά προτιμήστε να μην τα τινάζετε καθόλου.
• Το χαλί σας θα έχει πολύ μακρύτερη ζωή, αν στρωθεί πάνω σε κατάλληλο υπόστρωμα, που προστατεύει τη βάση του από την καταπόνηση του δαπέδου.
• Κάθε χρόνο στρώστε τα με το πέλος αντίθετα από την προηγούμενη χρονιά.
• Δίνετέ τα σε καθαριστήριο για πλύσιμο κάθε πέντε χρόνια, γιατί χαλάει η κόλλα.

Τι λεκές είναι αυτός;

Ποτό
Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες, ιδιαίτερα σε χαλιά που χρησιμοποιούνται σε καθιστικά ή τραπεζαρίες. Για να τον καθαρίσετε αρχικά ρίξτε μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού απευθείας στο λεκέ και τρίψτε το με ένα στεγνό, λευκό ύφασμα. Στη συνέχεια, ρίξτε αμμωνία στο λεκέ και ξανατρίψτε τον με το πανί. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ρίξτε λευκό ξίδι στο σημείο που έχει δημιουργηθεί ο λεκές και τρίψτε με το πανί. Τελειώνοντας, ρίξτε λίγο ακόμα υγρό καθαριστικό, τρίψτε με το πανί και καθαρίστε όλη την επιφάνεια με νερό. Χρησιμοποιήστε πάντα λευκό πανί για να μην υπάρχει πιθανότητα να «βγάλει χρώμα» πάνω στο χαλί και όταν τρίβετε, φροντίστε να μην πιέζετε υπερβολικά, προκειμένου να μην προκαλέσετε κάποια ζημιά.

Γλυκά
Αν πάλι στο σπίτι σας ζουν μικρά παιδιά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε λεκέδες από σοκολάτα, παγωτό ή άλλο γλυκό πάνω στο χαλί. Αρχικά, αφαιρέστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του λεκέ με τα χέρια σας ή ακόμα και με ένα μαχαίρι του γλυκού. Στη συνέχεια απλώστε μια μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού πάνω στο λεκέ και τρίψτε το απαλά με ένα στεγνό, λευκό ύφασμα. Ρίξτε λευκό ξίδι πάνω στο λεκέ και με το ίδιο πανί επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Όταν ο λεκές έχει καθαριστεί αρκετά, ρίξτε και άλλο λίγο υγρό καθαριστικό και τρίψτε το σημείο με το πανί. Τέλος, περάστε με νερό και στεγνώστε με το πανί που χρησιμοποιήσατε πρωτύτερα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.