Αρχική InfoMommy Υγεία Χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση οι κύστες ωοθηκών;

Χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση οι κύστες ωοθηκών;

Γράφει ο Θάνος Παράσχος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υπογονιμότητα και Ενδοσκοπική Χειρουργική, Διευθυντής EmBIO Medical Center

Οι κύστες ωοθηκών συνήθως δεν σχετίζονται με καρκίνο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών (καλοήθεις και κακοήθεις) κύστες στις ωοθήκες:

Οι λειτουργικές κύστεις (ωοθυλακικές ή απλές λειτουργικές κύστεις, ωχρά σωμάτια, αιμορραγικές κύστεις) εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και έχουν σχέση με την ωοθυλακιορρηξία. Πολύ συχνά υποχωρούν από μόνες τους σε 6-8 εβδομάδες. Χρήζουν απλής παρακολούθησης, εκτός αν είναι πολύ μεγάλες. Τότε ίσως χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση.

Οι δερμοειδείς κύστεις (ώριμα κυστικά τερατώματα) είναι καλοήθεις κύστες που περιέχουν ιστούς με προέλευση από τα τρία εμβρυικά βλαστικά δέρματα. Αυτό σημαίνει ότι οι κύστες περιέχουν τρίχες, οστά, δόντια ή χόνδρους. Ενδέχεται να μεγαλώνουν αργά.

Οι ενδομητριωσικές ή σοκολατοειδείς κύστες εμφανίζονται όταν έκτοπος ιστός από το ενδομήτριο εμφυτεύεται πάνω στην ωοθήκη και αρχίζει να αναπτύσσεται εκεί. Ίσως συνυπάρχει και γενικευμένη ενδομητρίωση με εστίες στο περιτόναιο. Αυτό ονομάζεται ενδομητρίωση. Οι κύστεις ενδομητρίωσης ξεκινούν από μέγεθος 2-3 εκατοστών, αλλά με το χρόνο, ενδέχεται να μεγαλώσουν κι άλλο και να καταστρέψουν τον ωοθηκικό ιστό. Ίσως προκαλούν χρόνιο άλγος και υπογονιμότητα.

Τα καλοήθη κυσταδενώματα (ορώδη ή βλεννώδη) είναι όγκοι προερχόμενοι από τον επιθηλιακό ιστό της ωοθήκης. Χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, καθώς δεν υποχωρούν από μόνα τους και μπορεί να αποκτήσουν μεγάλες διαστάσεις.

Εκτός από τις καλοήθεις κύστες ωοθηκών (απλές κύστες, δερμοειδείς κύστες, ενδομητριωσικές) υπάρχουν και κακοήθεις κύστεις. Αυτές γενικά είναι συχνότερες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το διακολπικό υπερηχογράφημα και το Doppler παρέχει χαρακτηριστικά ευρήματα που μας προειδοποιούν ότι η κύστη ωοθήκης δεν είναι αθώα (πχ. όγκοι μεικτής υφής, με προσεκβολές ή παχιά διαφραγμάτια).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΣΤΕΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
Οι  ενδομητρικές κύστεις μπορεί να προκαλέσουν:

Πόνο: αίσθημα πίεσης στην πύελο, οσφυαλγία ή πόνο στο μηρό, χρόνιο πυελικό άλγος, πόνο κατά την επαφή (δυσπαρεύνοια)
Δυσμηνόρροια ή άλλες διαταραχές εμμήνου ρύσης
Ρήξη κύστης
Ενδοκοιλιακή αιμορραγία
Περιτονίτιδα
Συστροφή ωοθήκης
Υπογονιμότητα
Φλεγμονή

ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της ωοθηκικής κύστης γίνεται κυρίως με διακολπικό υπερηχογράφημα και Doppler, που είναι μια πολύ απλή διαδικασία.
Σπανιότερα, χρειάζεται αξονική τομογραφία ή μαγνητική.
Συχνά επίσης μετράμε στο αίμα το CA-125, το οποίο είναι ένα καρκινικό αντιγόνο. Αυτό σχετίζεται με τους επιθηλιακούς όγκους της ωοθήκης και με την ενδομητρίωση. Συχνά όμως ο δείκτης είναι αυξημένος ακόμη και όταν δεν υπάρχει παθολογία από την ωοθήκη (π.χ. αν κάποια γυναίκα έχει ινομυώματα).

ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Απλή παρακολούθηση με υπερηχογράφημα
Αυτό είναι μια επιλογή όταν έχουμε μικρές σχετικά κύστεις, οι οποίες έχουν απόλυτα καλοήθεις χαρακτήρες στο υπερηχογράφημα.

Αντισυλληπτικό χάπι
Δεν είναι βέβαιο ότι το χάπι μπορεί να κάνει τις λειτουργικές κύστεις να συρρικνωθούν, σίγουρα όμως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή τους. Υπάρχουν στοιχεία που μας δείχνουν ότι το χάπι μπορεί να αποτρέψει και τον καρκίνο της ωοθήκης. Η χορήγησή του δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση άλλου είδους κύστεων ωοθήκης.

Χειρουργική αφαίρεση κύστης ωοθήκης
Μια μεγάλη κύστη στην ωοθήκη, μια κύστη που δεν δείχνει να συρρικνώνεται κατά την παρακολούθηση ή μία με ύποπτους χαρακτήρες κατά τον απεικονιστικό έλεγχο πρέπει να αφαιρείται.
Σήμερα σχεδόν πάντα οι κύστες ωοθηκών αφαιρούνται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι τώρα πια, όταν μια γυναίκα έχει κάποια κύστη στις ωοθήκες της, δεν χρειάζεται να κάνει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης γίνεται λιγότερο επώδυνα, και η ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την άλλη μέρα. Δεν έχει μεγάλη τομή στην κοιλιά και σε μία εβδομάδα επιστρέφει στην εργασία της.
Η κύστη αποφλοιώνεται και το τοίχωμα της αφαιρείται από την ωοθήκη, ενώ η ωοθήκη διατηρείται. Η τομή στο ωοθηκικό παρέχγυμα επουλώνεται μόνη της ή, αν είναι μεγαλύτερη, την ράβουμε.
Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατόπιν εκτενούς συζήτησης και ενημέρωσης για πρόληψη του καρκίνου της ωοθήκης, μπορεί να επιλεγεί η αφαίρεση των ωοθηκών.
Αν υπάρχει υποψία κακοήθειας, πρέπει πάντα να γίνεται χειρουργική επέμβαση. Το ίδιο επιλέγεται συχνά και σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το διακολπικό υπερηχογράφημα συχνά μας προειδοποιεί ότι η κύστη δεν είναι αθώα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Γι’ αυτό, καλύτερα είναι να έχουμε την ιστολογική από την επέμβαση στα χέρια μας, για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ορμονοθεραπεία για κύστες ωοθηκών
Οι ενδομητριωσικές κύστεις δυστυχώς δεν υποχωρούν με ορμονοθεραπεία (και GnRH ανάλογα). Πρέπει να αφαιρεθούν λαποροσκοπικά και μετά να δοθεί η ορμονοθεραπεία ώστε να αποτραπούν οι υποτροπές. Συχνά η αγωγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η περίοδος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.